Slavko Jovičić -

Тешко је и наслутити шта ће се даље дешавати ... Дјелимична и симболична правда за српске жртве у најзлогласнијем муслиманском логору смрти "СИЛОС", са најдужим трајањем у БиХ иде ка потпуној неправди (!)

Autor sjovicicslavuj | 15 Jul, 2019 | read_nums (81)
   
  Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ укинуло је првостепену пресуду Мустафи Ђелиловићу и другима, у којој су због ратних злочина осуђени на укупно 60 година затвора, те је предмет враћен на поновно суђење.
  Адвокатица Лејла Човић изјавила је да је укинута првостепена пресуда Ђелиловићу и другима, казавши да ће се претрес сада водити пред Апелационим вијећем које је уважило жалбе и укинуло пресуду.

  Вијеће које је укинуло првостепену пресуду чине судије Милош Бабић, као предсједавајући, те чланови Вијећа Сенадин Бекташевић и Тихомир Лукес.

  Уважена је жалба Тужилаштва БиХ и уважене су жалбе двију одбрана: Мустафе Ђелиловића којег заступа адвокатица Васвија Видовић и Халида Човића којег Лејла Човић .

  Суд БиХ је у јулу прошле године, након шест година суђења, осудио осморицу оптужених на укупно 60 година затвора за злочине почињене у "Силосу", касарни "Крупа" и Основној школи "9. мај" на подручју општине Хаџићи.

  На по десет година затвора осуђени су некадашњи предсједник Кризног штаба Опћине Хаџићи Мустафа Ђелиловић и бивши командант Девете брдске бригаде Армије Босне и Херцеговине (АБиХ) Незир Казић.

  Вијеће је на по осам година затвора осудило некадашњег начелника Станице јавне безбједности (СЈБ) у Хаџићима Фадила Човића, као и управника "Силоса" Бећира Хујића

  Командир полиције у Пазарићу Мирсад Шабић и замјеник управника у "Силосу" Халид Човић осуђени на по шест година.

  Бивши управник у касарни "Крупа" Шериф Мешановић осуђен је на седам година.

   Некадашњи стражар Нермин Калембер осуђен је на пет година затвора.


  Сва осморица су осуђени за злочине над цивилима српске и хрватске националности, а ослобођени кривице за злочине над ратним заробљеницима, с обзиром на то да је Вијеће којим је предсједавала Минка Крехо утврдило да су сви заточеници били цивили.

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva