Slavko Jovičić -

У Братунцу је данас обиљежено 27 година од злочина над 3.500 убијених Срба из средњег Подриња који су у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату починиле муслиманске снаге

Autor sjovicicslavuj | 6 Jul, 2019 | read_nums (88)
   
  Обиљежавање је почело служењем парастоса код Централног спомен-крста на градском гробљу у Братунцу, након чега је услиједило полагање вијенаца и обраћање званичника.
  Обиљежавању 27 година од страдања Срба на подручју средњег Подриња присуствовали су српски члан и предсједвајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, теруски амбасадор у БиХ Петар Иванцов.
  Обиљежавању су присуствовали и помоћник министра за рада, запошљавање о борачко-социјална питања Србије Зоран Милошевић, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, представници Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша Српске ...

  Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је скоро свака кућа средњег Подриња завијена у црно и да је то мјесто страшних злочина у којем су само жртве добиле име, али не и налогодавци, иако су њихова имена незванично свима позната.
  Додик је подсјетио да за злочин над Србима у Подрињу нико није одговарао.
  Он је рекао да ће бити прекинут срамни завјет ћутања свјетских моћника, који то намјерно чине, и дијела сарајевске елите о страдању Срба у Подрињу, јер веома добро знају шта се овдје дешавало од 1992. до 1995. године.
   
  - То што они ћуте, не значи да се злочин није догодио, не значи да око 3.500 Срба, укључујући жене и дјецу, овдје нису страдали на најмонструознији начин - рекао је Додик на обиљежавању 27 година од злочина који су над српским народом у средњем Подрињу починиле муслиманске снаге од маја до децембра 1992. године.
   
  Додик је додао да ни данас у Братунцу нема представника међународне заједнице, те да је присутан само руски амбасадор Петар Иванцом.
  Он је напоменуо да су међународни званичници налагали Хагу да се испита само шта се дешавало у јулу 1995. године у Поточарима.
   
  - Данас нема пресуда /за злочине над Србима у средњем Подрињу/, нема злочинаца. Прво су нас побили, онда су нас оптужили за злочин који нисмо учинили. Од нас Срба очекују да сами себе кривимо, да сами себе сатанизујемо. То они желе, али то тако не иде и тако неће моћи - додао је Додик.

  Додик је указао да постоји завјера у односу према Србима, од којих се тражи нова послушност.

  Према његовим ријечима, можда ће једног дана, када се промијени интерес оних који су одлучили да су само једни жртве, а други злочинци, промијени и слика о Подрињу из овог рата.

  Он је додао да се не смије умањити жртва других народа, али да се не могу прихватити квази лажне чињенице.
  Додик је напоменуо да су Срби научили кроз историју да немају слободу ако немају своју државу, те указао на важност постојања Републике Српске.
   
  - Хтјели су да учине све да нестанемо као народ - истакао је Додик.

  У периоду од маја до децембра 1992. године у сребреничкој општини убијено је више од 400, а у братуначкој 560 Срба, већином цивила, међу којима већи број жена и дјеце и уништена су 43 српска села са више од стотину заселака, те више вјерских објеката, девастирана гробља и полупани скоро сви крстови у српским селима.

  Обиљежавање 27 година од страдања Срба у Подрињу посвећено је свим српским жртвама из овог краја у Одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се као знак сјећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.
  На Петровдан 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачкајући и палећи српску имовину.

  Тако су наставили реализацију свог плана етничког чишћења започетог у априлу те године, према којем су уништавали све што је српско, да би потпуно затрли трагове постојања Срба на овим просторима. Осим убијања и прогона становништва и уништавања имовине, уништавали су и српска гробља и богомоље, што говори о томе какав су план имали.
  ----------------------------------
  Данас је договорена градња централног спомен-обиљежја на улазу у Братунац.

  На улазу у Братунац биће изграђено централно спомен-обиљежје српским жртвама средњег Подриња.

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva