Slavko Jovičić -

У Источном Новом Сарајеву већ неколико дана траје манифестација "Принципови дани", која је посвећена очувању сјећања на Гаврила Принципа и на покрет "Млада Босна"

Autor sjovicicslavuj | 26 Jun, 2019 | read_nums (82)
  У оквиру ове манифестације биће одржан богати културни, умјетнички и забавни програм, а представљена су и дјела ликовне колоније "Арт симпозијум Јахорина" и отворена ликовна колонија "Бели вук 2019".
  Ова манифестација се организује по трећи пут и посвећена је очувању сјећања на Гаврила Принципа, покрет "Млада Босна" и слободарски дух који је владао тада у српском народу и тежио ослобођењу од аустроугарске власти свих народа, а не само Срба.
  Срби сматрају да су пуноправни насљедници свега онога што је та организација и сам Гаврило Принцип у себи носио.
  Прије пет година у општини Источно Ново Сарајево откривен је споменик Гаврилу Принципу у истоименом парку.
  Срби, на неки начин, имају обавезу да дане културе претворе у дане сјећања и у дане националних осјећања, без намјере да икога увриједе.
  Ствара се модел идентификације са оним што су Срби, што јесте српска историја и за шта су се наши преци борили, а то је свакако она култура и традиција и оно слободарство које је заступао Гаврило Принцип и `Млада Босна`.
  Ове године први пут се организује Ликовна колонија "Бели вук" на локалитету Тврдимића, гдје је изграђен туристички комплекс и споменик "Белом Вуку", команданту јединице "Бијели вукови" Срђану Кнежевићу.
  Ликовна колонија је окупила петнаестак умјетника из града Источно Сарајево, али и Републике Српске и Србије, који су почели стварати фундус ове галерије.
  Током "Принципових дана" биће одржана и промоција књиге "Сами на свијету" аутора Жељка Пржуља, која је изазвала велико интересовање јер је аутобиографски роман о дешавањима у некада заједничком Сарајеву.
  Треба нагласити да је из године у годину програм све богатији и садржајнији и да су "Принципови дани" постали један од значајнијих културних догађаја у граду Источно Ново Сарајево, који окупља све генерације становника.
  У Културном центру Источно Ново Сарајево у понедјељак, 24. јуна, одржана је пројекција филма "Споменко на вјечној стражи" и промоција књиге "Споменко и Озрен" аутора Милета Савића.

  Напомена: Ко је био Споменко Гостић на линку -https://slavkojovicicslavuj.blogspot.com/2019/03/najmlai-odlikovani-vojnik-vojske.html
  У уторак, 25. јуна, посјетиоци су могли да виде изложбу ручних радова ученика Основне школе "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева, а представили су се и Удружење за очување народног стваралаштва "Митров данак" уз изворну пјесму и струне гусала.
  Истог дана одржано је и књижевно вече које је организовао Књижевни клуб "Милош Видаковић" и Центар за културно-просвјетну дјелатност "Просвјета" Рудо.
  У Парку "Гаврило Принцип" у сриједу, 26. јуна, одржана је "Конференција беба 2019", а у Културном центру је промоција етномузиколошког филма "Свадба", на којој су представљени свадбени обичаји са Романије.
  У четвртак, 27. јуна, у Парку "Гаврило Принцип" у 19.00 часова биће представљена Школа иконописа Православног центра за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски", а истог дана биће одиграна монодрама "Мудри јуначни војвода Јанко Катић".
  Цвијеће на споменик Принципу биће положено у петак, 28. јуна.
  У Градској умјетничкој галерији истог дана ће бити одржана и Видовданска академија, те представљени радови ликовне колоније "Бели вук 2019", након чега ће бити отворена изложба скулптура, слика и цртежа аутора Јелене Божовић Ђорђевић и Славка Тушевљака.
  Завршног дана манифестације, у недјељу, 30. јуна, у Парку "Гаврило Принцип" биће одржан Дан спорта.

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva