Slavko Jovičić -

Најжешћи непријатељски здружени напади јединица Хрватске војске (ХВО) и тзв. Армије Босне и Херцеговине на Митровдан када је српским јунаштвом одбрањена Српска Херцеговина

Autor sjovicicslavuj | 8 Novembar, 2018 | read_nums (158)
   
   На данашњи дан, на Митровдан - 8.11. 1992. године
   
  Здруженим нападом јединица Војске Хрватске, ХВО-а и тзв. Армије БиХ на Невесиње почела једна од најжешћих битака рата у БиХ, позната као Митровданска офанзива.

  Митровданске битке су симбол одбране Невесиња и источне Херцеговине од десетроструко јачег непријатеља којег су чиниле јединице регуларне Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и тзв „Армије БиХ“.
   
  У овим биткама, у Херцеговини 1992. и 1994. године, припадници Невесињске бригаде спријечили су погром, који им се спремао по рецепту усташке идеологије из Другог свјетског рата.
   
   Прва Митровданска битка 1992. године је по броју војника, количини утрошене муниције, као и по територији која је нападнута, једна од највећих битака у Одбрамбено-отаџбинском рату.
   
   У овој бици, у којој је учествовало 3.500 бораца Невесињске бригаде, погинуло је 42 борца, рањено 750, док су губици непријатеља по њиховом признању износили 800 погинулих.
   
   Поучени лошим искуством из Прве офанзиве непријатељ је организовао и другу офанзиву на Митровдан 1994. године. У другој бици, која је трајала пет дана, погинуло је 22 војника Невесињске бригаде, лакше и теже рањених је 217, док су непријатељски губици, по њиховим признањима, износили неколико стотина погинулих.
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva