Slavko Jovičić -

Откривено спомен-обиљежје страдалој дјеци Српског Сарајева

Autor sjovicicslavuj | 13 Septembar, 2018 | read_nums (74)
   
   Предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву Данијела Мрда данас су свечано открили спомен-обиљежје страдалој дјеци Српског Сарајева у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и положили вијенце.

  Спомен-обиљежје за 120 најмлађе страдалих у минулом рату на овом подручју освештали су свештеници Митрополије дабробосанске, а вијенце су положили и родитељи страдале дјеце Источног Сарајева.

  Предсједник Српске Милорад Додик нагласио је да је уназад кроз историју српски народ навикао да му убијају дјецу, почевши од Другог свјетског рата и трагичног Јасеновца. Простори Крајине, рекао је Додик, остали су пусти због наређења да се побије српски народ, поготово новорођене дјеце.

  Предсједник Додик се осврнуо на страдање дјевојчица Наташе Учур и Милице Лаловић које су убијене од снајперског метка док су се безазлено играле.
   
  Како су злочиначки на Грбавици убијене
  МИЛИЦА ЛАЛОВИЋ /10. година/ и НАТАША УЧУР /9. година/ 
  док су играле ластиш - прочитати ОВДЈЕ
   
  "Морамо покренути истрагу и сазнати ко је убио Милицу и Наташу. Тај злочин не смије остати некажње. Зар је могуће да човјек ко је учинио такав злочин, још увијек хода слободно", упитао је Додик.
  Он је упитао и зашто на данашњем догађају нема ниједног представника дипломатског кора и додао да је очигледно да они немају емпатију према страдању српске дјеце.

  Најмлађе дијете је похађало први разред, док најстарије није успјело да подигне посљедње свједочанство.

  Спомен-обиљежје невино страдалој дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. постављено је у дворишту Основне школе "Свети Сава", а на споменику су уклесани стихови пјесника Горана Врачара "Сумрак", који су посвећени страдалој дјеци.

  Споменик симболизује голуба раширених крила
  Споменик је изграђен на инцијативу школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево с циљем његовања сјећања на 120-оро убијене дјеце, од којих је најмлађе имало 16 мјесеци, најстарије 17 година. 
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva