Slavko Jovičić -

Обиљежено 26. година од одбране Војковића, Грлице и Крупца и српске Илиџе!

Autor sjovicicslavuj | 4 Avgust, 2018 | read_nums (170)

   
  Борци и српски народ са овог подручја борио се за слободу Републике Српске у којој може слободно да живи и ради.

  Треба подсјетити да је из федералног Сарајева изашло више од 140.000 Срба, али да БиХ припада и српском народу.

  Велики допринос илиџанске бригаде огледа у одбрани ових подручја, у садејству са припадницима полиције и органима власти општине Источна Илиџа, те мјесних заједница Крупац, Војковићи, Грлица, Кијево, као и Пресјенице, подручја на којем је, према попису из 1991, живјело око 5.800 људи.

  Испред Спомен-капеле у порти храма цвијеће и вијенце су положили бројни представници удружења из одбрамбено.отаџбинског рата.

  У одбрани Војковића, Грлице и Крупца, које су 4. августа 1992. године напале муслиманске снаге из правца Храснице, погинуло је седам српских бораца, а 14 их је тешко рањено. 

  Према званичним подацима муслиманске стране у неуспјелом покушају да заузму српске Војковиће живот је изгубило више од 70, а рањено је око 200 муслиманских припадника војних и паравојних формација.

  На подручју Источне Илиџе за слободу Републике Српске и српског народа животе је дало више од 250 бораца Друге сарајевске бригаде, који су погинули у одбрани својих вјековних огњишта, али и бранећи друге српске територије.

  Обиљежавање 26 година од одбране овог краја почело је 21. јула организовањем спортских и културних манифестација у којим су учествовали чувари изворног народног стваралаштва овог краја.

  Ратни ветерани и становници Источне Илиџе посјетили су Илињачу, познатију као Гаврића брдо, која је била једна од најзначајнијих кота у ратним данима, са које је током цијелог рата пружана главна подршка српским борцима.


  ВЈЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА СВИМ 
   
  СРПСКИМ ЈУНАЦИМА КОЈИ СУ ДАЛИ 
   
  СВОЈЕ ЖИВОТЕ ЗА СТВАРАЊЕ
   
  РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

   -----------------------
  У помен и вјечну захвалност свим страдалим Србима који су изгубили животе у ратовима у бившој Југославији - држави коју су сви разваљивали, а коју су само бранили Срби
  и зато је српски народ толико и страдао.

  ВЈЕЧНА ИМ СЛАВА!
   
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva