Slavko Jovičić -

ДОЊА ГРАДИНА - Дан сјећања на жртве усташког злочина геноцида

Autor sjovicicslavuj | 15 April, 2018 | read_nums (79)
   
   У Спомен-подручју Доња Градина данас jе обиљежeн Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту, Доњој Градини.
   
  На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар “Симон Визентал”, закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

  Међутим, у меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених.

  Међу страдалима, за 1.337 дана постојања логора Јасеновац, било је више од 20.000 дјеце.

  Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог свјетског рата 1945. године и слома Независне Државе Хрватске.

  Доња Градина била је једно од највећих стратишта јасеновачког логора, гђе су убијани махом Срби, Јевреји и Роми.

  Доња Градина - Фото: РТРС

  Доња Градина
   
  У Спомен-подручју Доња Градина данас се обиљежава Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту, Доњој Градини. 

  Обиљежавању Дана сјећања присуствују предсједник Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

  У Спомен-подручју Доња Градина, у општини Козарска Дубица, комеморација је почела полагањем вијенаца на гробном пољу "Тополе".

  У име институција Србије, вијенац је положила предсједник Скуштине Србије Маја Гојковић.
  Служењем Свете архијерејске литургије у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици јутрос је почела централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.
   
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva