Slavko Jovičić

14 Feb, 2018

Широм Српске обиљежен Дан бораца ...У Вишеграду се данас одржава централна манифестација Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

— Autor sjovicicslavuj @ 13:40

Широм Српске обиљежен Дан бораца 

У Вишеграду се данас одржава централна манифестација Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Вишеград - сјећање (фото: Владимир Шараба/РТРС) - Фото: РТРС
Обиљежавање је почело Светом архијерејском литургијом у манастиру Добрун код Вишеград. Светој литургији, коју је служило братство манастира Добрун.
Литургији поводом 214 година од Првог српског устанка присуствовали су  представници борачких организација регије Стара Херцеговина.
У Вишеграду обиљежавање Дана Бораца Српске
 
 Положени су вијенци на централни споменик браниоцима Републике Српске на Тргу палих бораца у Вишеграду.
 
Сјећање у Вишеграду
У оквиру програма обиљежавања учествовао је и оркестар полиције и нови гардисти који су учествовали на паради поводом Дана Републике Српске – 9. јануара.
Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка су Борачка организација Републике Српске и Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.
Вишеград, сјећање
 ВИШЕГРАД
 
Представници Борачке органитзације и општине Нови Град положили су вијенце на Централно спомен обиљежје у поводу обиљежавања Дана борца.
У Одбрамбено-отаџбинском рату у Новом Граду погинуло је 338 бораца.
Служењем парастоса и полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје борцима страдалим у одбрамбено-отаџбинском рату, у Приједору је такође обиљежен Дан бораца. 
У Градишци је обиљежен Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Дана Борачке организације Републике Српске.
Коријени обиљежавања Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Дана БОРС-а сежу од Првог српског устанка, када је 1804. године у борби против турске окупације обнављана српска државност.
Вијенце на споменик погинулим борцима из Градишке положили су представници Борачке организације општине Градишка, делегација општине Градишка, те представници Градишке бригаде, 19. Србобранске бригаде, Полицијске управе Градишка.
Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.
У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.
 -----------------------
На Палама ће у четвртак, 15. фебруара, бити обиљежен Дан бораца и Дан Борачке организације Републике Српске.
Обиљежавање ће почети у 10.30 часова парастосом погинулим борцима у Цркви Успења Пресвете Богородице на Палама.
Полагање цвијећа на Централном споменику планирано је за 11.00 часова, а од 11.30 часова у Културном центру Пале биће одржан свечани програм.
 
 --------------------------
Борцима и српским јунацима
који су створили
РЕПУБЛИКУ СРПСКУ
и Борачкој организацији
РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
честитам Дан борачке организације
------------------------------------

СРПСКА 
 

ЗАУВИЈЕК!
 
 ---------------------------------------
 ДАНАС КАД  ОБИЉЕЖАВАМО ДАН БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НАЈВЕЋУ ЗАХВАЛНОСТ МОРАМО УПУТИТИ НАЈБОЉИМ СИНОВИМА СРПСКОГ НАРОДА КОЈИ СУ ДАЛИ СВОЈЕ ЖИВОТЕ ЗА СТВАРАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!
 АМИН
 

Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.rs