Slavko Jovičić -

Нова одлука Уставног суда БиХ за нове неспоразуме на релацији: Федерација БиХ - Република Српска, односно Бошњаци и Срби!

Autor sjovicicslavuj | 6 Jul, 2017 | read_nums (178)

  ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

  Зграда у којој су смјештени Предсједништво 
  и Уставни сдуд Босне и Херцеговине

  Уставни суд БиХ одбио је као неосноване захтјеве 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности тзв. Републике БиХ и чланова Закона о проглашењу 25. новембра даном државности тзв. Републике БиХ, саопштено је из овог суда.
    -------------------------------------------
   Велика несрећа садашње Босне и Херцеговине, а сасвим је извјесно да ће тако бити и у будуће - лежи у једностраним одлукама Уставног суда БиХ који чине девет судија и то: три странца /нигдје у свијету не постоји ни слична ситуација да у највишем  правном органу једне државе сједе странци/. Дакле, њима тј. странцима се још придодају и по двоје судија представника три конститутивна народа - два Бошњака, два Србина и два Хрвата.
   

  Судије Уставног суда БиХ:
   
  - МИРСАД ЋЕМАН, 
  Бошњак, предсједник суда, у току и послије рата био близак сарадник Алије Изетбеговића и потпредсједник СДА.

  - МАТО ТАДИЋ
  Хрват, потпредсједник.

  - МАРГАРИТА ЦАЦА-НИКОЛОВСКА
  потпредсједница, рођена у Скопљу и држављанка Македоније.

  - СЕАДА ПАЛАВРИЋ
  некадашња потпредсједница СДА, рођена у Тузли.

  TUDOR PANTIRU
  рођен у Барабои и држављанин Молдавије.

  CONSTANCE GREWE
  рођена у Штутгарту и држављанка Њемачке.

  - ВАЛЕРИЈА ГАЛИЋ
  Хрватица, рођена у Сплиту.

  - МИОДРАГ СИМОВИЋ
  Србин, рођен у Фочи.

  - ЗЛАТКО М. КНЕЖЕВИЋ
  Србин, рођен у  Босанском Новом.


  Уставни суд БиХ је једини суд у свијету који ради по Правилнику који је сам донио (!). Дакле, никада није донешен Закон о Уставном суду БиХ, а за то је једино надлежна Парламентарна скупштина БиХ.

  Одлуке Уставног суда се доносе већином гласова, а то значи да су до сада три странца и два Бошњака увијек били на истој страни приликом доношења Одлука Уставног суда, што у коначници имплицира да су гласови српских и хрватских судија углавном били занемаривани. Резултат гласања у Уставном суду увијек је загарантован - пет гласова за нешто, наравно никад у корист правде и интереса Срба и Републике Српске. Одлуке су се доносиле прегласавањем и на штету српског народа и Републике Српске, а тако је и данас.

  О оспоравању Дана и крсне славе Републике Српске Апелацију Уставном суду БиХ је поднио члан Предсједништва БиХ и предсједник СДА /Странка демократске акције/ Бакир Изетбеговић, син оснивача СДА Алије Изетбеговића. Да апсурд буде већи, судије у Уставном суду БиХ из реда бошњачког народа су бивши потпредсједници СДА и најближи сарадници Алије Изетбеговића, а сада и Бакира - Суада Палаврић и Мирсад Ћеман.

  Суштина је у чињеници да ниједна Апелација упућена од стране легитимних и овлашћених представника Срба из институција Републике Српске никада није била прихваћена од већинског "петерца" судија /три странца и два Бошњака/. 
  То је суштина цијеле приче, па и данашње одлуке.

  ------------------------------------------------------------
  НАПОМЕНА:
  Крсна слава и Дан Републике Српске је датум кад је створена Република Српска  /9. јануар 1992. године, на чијој свечаној сједници у Сарајеву сам био присутан, јер сам водио тим задужен за безбједност/.
   --------------------------------------------------
  ПРИЛОГ: Данашња Одлука Уставног суда БиХ
  6.7.2017.
   
  Уставни суд БиХ одбио је као неосноване захтјеве 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности Републике БиХ и чланова Закона о проглашењу 25. новембра даном државности Републике БиХ, саопштено је из овог суда.
   
  Уставни суд утврдио је на пленарној сједници у четвртак да је Закон о проглашењу 1. марта даном независности Републике БиХ у складу са дијелом преамбуле Устава БиХ.
   
  Као неоснован је одбијен и захтјев 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности чланова један, два и три Закона о проглашењу 25. новембра даном државности Републике БиХ, а Уставни суд БиХ је утврдио да ове одредбе нису у супротности са чланом два Устава БиХ. 
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva