Slavko Jovičić -

Дан жена - и сјећање на дивну наставницу

Autor sjovicicslavuj | 8 Mart, 2017 | read_nums (275)

  ПИШЕ:
   Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

  СВЕ ДОК БУДЕ ЖЕНА 

  - БИЋЕ И ПРАЗНИКА!


  Данас је Дан жена. Требале су године и године да прођу, па да сазнам шта значи тај дан и зашто се уопште и слави? Мада сам и прије поласка у основну школу знао да тај дан требам нешто да купим и да поклоним мајци и старијој сестри која ме и научила шта је моја обавеза и како да честитам Дан жена.

  А онда сам пошао у школу. Четири године учила ме иста учитељица и знам да смо нашој драгој учитељици сваког 8. марта нешто поклањали. Претходно смо врло брзо прикупљали паре, јер од сваког ученика радио је барем отац. А сви у разреду су имали живе родитеље, хвала Богу. Елем, кад би прикупили новац цијели разред би одлазио у најближу и у најбољу продавницу. Ту би сви заједно бирали поклон за нашу учитељицу.

  Прве године, дакле док смо ишли у први разред не знам шта смо купили учитељици. Заборавио сам. Знам да је свако од нас ученика доносио цвијеће од своје куће, јер није било цвјећара као данас на сваком ћошку. Цвијеће би углавном доносили у саксијама које су наше мајке чувале у кућама да се цвијеће не смрзне од зиме!

  Друге године у другом разреду драгој учитељици опет смо купили неки поклон. Сви смо, онако колективно отишли да бирамо поклон. Чуј да бирамо? Нисмо имали појма шта да бирамо, а још мање шта да изаберемо. Трговци су нам углавном помагали. Купили смо украсну вазну за цвијеће. Након куповине знам да нам је остало доста непотрошених пара. Остало нам је таман толико да смо могли отићи у сластичарну коју је држао неки Шиптар. Нисмо могли сви одједном да уђемо, па смо се подијелили по групама.

  У трећем разреду учитељицу смо обрадовали са златним прстеном, јер смо сакупили много више пара и могли смо да купимо вриједнији поклон.

  У четвртом разреду основне школе нашој учитељици смо купили златни ланчић. Јер свакако на крају школске године од ње смо се и опростили .

  У старијим разредима не знам како, а ни због чега, разредници су нам били мушкарци. Нисмо се баш пуно ни трудили па да женама које су нам предавале друге предмете купујемо поклоне.

  У осмом разреду као и претходних година био сам предсједник Разредне заједнице и покренуо сам акцију да за Дан жена купимо поклон наставници музичког васпитања иако нам она није била разредни старјешина. Годину дана раније завршила је Педагошку академију и дошла је да предаје у нашу школу. О боже мој! И сад мислим да никада у животу нисам видио љепшу дјевојку-жену и оваквог, каквог ме је само Драги Бог створио, врло брзо сам се заљубио (!) у наставницу.

  Боље би било да су ме тада избацили из школе, мада сам увијек био одличан ученик него што сам се заљубио у наставницу. Често бих послије наставе остајао и наравно кришом пратио гдје се креће моја наставница, "моја љубав" у сновима?! Једног несрећног дана сви моји снови и сва сањарења су се срушили као кула од карата. Своју прелијепу наставницу видио сам како загљена шета са момком. Мислио сам да ћу умријети од муке.

  Прошло је доста година и таман кад сам завршио средњу школу ни сад не знам да објасним како, али срео сам своју бившу наставницу. Заправо, она ме са пар метара "прозвала" као некада у учионици - презименом. Стао сам као укопан, али тада сам имао много више самопоуздања у себи и био сам више него храбар, па сам наставницу позвао на кафу.

  Сједили смо дуго, дуго и кад ми је рекла да се удала, па развела од оног "њеног" /ух како сам само мрзио тог човјека/ нисам знао шта да јој кажем. Али смогао сам снаге да јој испричам све моје патње из осмог разреда основне школе и да јој кажем да сам за њом био луд.

  Све даље није важно, јер како сам одрастао тако сам постајао и паметнији, али никад довољно паметан да неке ствари схватим нити да их поредам онако по некој важности!
  Свим женама срећан 8. март - Дан жена!
   

4 Komentari & 0 Trekbekovi od "Дан жена - и сјећање на дивну наставницу"

  Život piše najinteresantnije priče. Ova me podseća na priču dragog blogera o ljubavi prema nastavnici istorije. I on ju je kasnije sreo, kad je bila razvedena, i čak su neko vreme bili u ljubavnoj vezi.

  Autor lastavica 08 Mart 2017, 12:16

  Нисам био у љубавној вези са најљепшом женом коју сам икада срео.
  Али сам јој помагао да се извуће из огромних проблема у које су је живот и њен неуспјешни брак увалили.

  Autor sjovicicslavuj 08 Mart 2017, 23:07

  Zivot zaista nekad ume da pise romane...

  Autor Kreativna radionica Monika 11 Mart 2017, 00:18

  Једина разлика је у томе што је свака реченица у сваком роману јединствена и сама за себе посебна!

  Велики поздрав за тебе Мони!

  Autor sjovicicslavuj 14 Mart 2017, 12:24
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva