Slavko Jovičić -

МОМО КАПОР - ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

Autor sjovicicslavuj | 2 Mart, 2017 | read_nums (142)

  То је био ОН - непоновљиви МОМО КАПОР


  Слава и божија милост за тебе МОМО 

  и хвала ти за пријатељство, овдје на земљи

  На данашњи дан 3. 3. умро је
  велики српски књижевник, сликар, стваралац,
  једноставно - 

  МОМО КАПОР
  Рођен је У Сарајеву 1937. године од мајке Бојане Капор (дјевојачко Велимировић) и оца Гојка Капора. Отац Гојко Капор радио је као финансијиски стручњак у Сарајеву, гдје је срео своју будућу супругу. 
  Заробљен на почетку рата као резервни официр краљеве војске, одведен је у Нинберг, гдје је провео пуне четири године. 13. априла 1941. за вријеме бомбардовања Сарајева пала је бомба на стару турску кућу у којој су се склонили Момова мајка Бојана, Капорова бака и мали Момо. 

  Сви су погинили осим Мома, кога је мајка заштитила легавши преко њега.

  О мајци је Капор знао врло мало, зато што се о њој ријетко говорило у породици, вјероватно због жеље најближих да дијете заштите, не обнављајући му сјећање на преживљени ужас и не продубљујући додатну трауму коју је носио у себи. 
  Ратне године Момо проводи у Сарајеву код бакине сестре Јање Барош, а отац га годину дана по завршетку рата доводи у Београд.  

  По матурирању Капор се одлучује за студије сликарства. Дипломирао је сликарство 1961. године на београдској Академији ликовних уметности са просјечном оцјеном 9,9.
   У вријеме дипломирања на Академији упознаје гимназијалку Ану Пјеротић, касније студенткињу психологије. Момо и Ана вјенчали су се 1964. и из овог брака родиле су се кћерке Ана Капор (1964) и Јелена Капор (1968.) 

  Превођен је на француски, руски, њемачки, пољски, чешли, бугарски, мађарски, словеначки и шведски језик. 

  /Непознато је да ли су његове бројне књиге превођене и на енглески што је неприродна чињеница./


   
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva