Slavko Jovičić -

ГОРЕ ПРАВОСЛАВНЕ СВЕТИЊЕ ШИРОМ СВИЈЕТА: Српска, грчка, македонска и руска црква до темеља спаљене!

Autor sjovicicslavuj | 2 Maj, 2016 | read_nums (301)
   
  Овако је изгледао Храм Светог Саве у Њујорку.
  +++++++++++++++++++++++++++++
   
  На Дан коначног затварања усташког концентрационог логора смрти у Јасеновцу, на данашњи дан - 29. и 30. априла 2006. године био сам у Њујорку на обиљежавању Дана страдања у Јасеновцу, на позив директора њујоршког Института за холокауст и геноцид Берија Литучија.

  30. априла био сам гост ТВ "Глас Америке" гдје сам између осталог рекао: Данас српски народ у Њујорку има спомен обиљежје које симболизује страдање и геноцид почињен над Србима, Јеврејима и Ромима у Јасеновцу.

  У оквиру обиљежавања Дана страдања у усташком концентрационом логору смрти у Јасеновцу, у организацији њујоршког Института за холокауст и геноцид, 29. априла служен је и парастос жртвама Јасеновца у Српској православној цркви "Свети Сава" у Њујорку.

  Истог дана, у амфитеатру који је био у саставу Храма Светог Саве говорио сам о страдању српског народа на просторима бивше Југославије. Говорио сам о српском страдању у грађанском рату у БиХ, страдању Срба у Хрватској, погрому Срба на Косову и Метохији и злочиначкој НАТО агресији на Србију... 

   30. априла одржана је комеморација у Спомен парку жртвама холокауста у Њујорку, гдје сам такође говорио. Тада сам избројао 37. камених стубова на којима су исписана мјеста страдања Јевреја и мјеста фашистичких логора холокауста.

  Само на једном каменом спомен обиљежју пише:
  УСТАШКИ ЛОГОР ЈАСЕНОВАЦ
  - ГЕНОЦИД НАД СРБИМА,
  - ЈЕВРЕЈИМА и
  - РОМИМА

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
   
  НЕВЈЕРОВАТНО је да је на десетогодишњицу моје посјете Светом храму и мог боравка у Њујорку - потпуно изгорио Храм Светог Саве.
   

9 Komentari & 0 Trekbekovi od "ГОРЕ ПРАВОСЛАВНЕ СВЕТИЊЕ ШИРОМ СВИЈЕТА: Српска, грчка, македонска и руска црква до темеља спаљене!"

  Каква тужна вијест. Саборна црква Светог Саве у Њујорку изгорјела је у пожару који ју је захватио само неколико сати након што су вјерници у њој присуствовали васкршњој литургији.
  -------------------
  29. и 30 априла 2006. године, двије ноћи преспавао сам у Конаку /уз Српску православну цркву/ као гост Срба у Њујорку, гдје сам учествовао на Свесрпском конгресу о страдању српског народа на просторима бивше Југославије. Говорио сам о српском страдању у грађанском рату у БиХ, страдању Срба у Хрватској, погрому Срба на Косову и Метохији и злочиначкој НАТО агресији на Србију...
  НЕВЈЕРОВАТНО је да је на десетогодишњицу моје посјете Светом храму и мог боравка у Њујорку - потпуно изгорио Храм Светог Саве.
  -------------------------------------------
  Саборна црква Светог Саве у Њујорку изгорјела је у пожару који ју је захватио само неколико сати након што су вјерници у њој присуствовали васкршњој литургији.

  Према досадашњим информацијама, нема повријеђених, а пожар је стављен под контролу. И послије великог напора 170 ватрогасаца, црква је великим дијелом уништена.

  Црква је, како је саопштила њујоршка ватрогасна служба, била празна када је избио пожар који се брзо проширио и захватио цијело здање на западној 25. улици у дистрикту Флатирон.

  Пожар је избио око 17 часова по локалном времену, односно око 23 сата по овдашњем времену.

  Црква, позната и као Капела Тројства, саграђена је пред крај 19. вијека по нацрту архитекте Ричарда Упџона и грађена је у готском стилу.

  Некада је припадала протестанској цркви, али ју је владика Николај Велимировић, уз помоћ вјерника, откупио за потребе српске заједнице. Храму су временом додавани византијски елементи, поставши архитектонски драгуљ Њујорка.

  Од првих дана 1944. године, када је освештана, црква у Њујорку постала је српски православни мисионарски центар. У њој се организују и културне, образовне и друштвене активности.

  Од 1968. године црква Светог Саве налази се на листи њујоршких знаменитости.

  Autor sjovicicslavuj 02 Maj 2016, 20:22

  Овакве вести нас увек растуже. Потпуно те разумем у томе да је твоје жаљење двоструко веће.
  Сетих се Владикиних речи у његовом првом говору у овој цркви када је те 1946. године дошао у Њујорк говорећи о осећањима српског народа, употребио је метафору рекавши: "Кад пожар избије кућа се не гаси изнутра."
  Његове речи су увек и често на жалост, директно или са траговима наговештаја имале пророчки призвук ...

  Autor Aneta 02 Maj 2016, 21:23

  Управо добих вест да су јуче у Ваљеву, због претњи терористичког напада, биле затворене све цркве. О томе у вестима нема ни речи.

  Autor pricalica 02 Maj 2016, 21:27

  Никад нисам нашао одговор на питање, а нисам имао кога ни да питам - зашто сам једини баш ја - са простора бивше Југославије добио позив да присуствујем обиљежавању Дана затварања усташког логора Јасеновац и да будем и говорим у Меморијалном центру холокауста у Њујорку, као и да будем у Светом храму Светог Саве у Њујорку и да говорим на трибини о страдањима Срба на просторима предратне Југославије.

  Али знам једно - никада нисам, а и нећу добити већу част, а ни такву прилику.

  Autor sjovicicslavuj 02 Maj 2016, 21:50

  @Slavko,
  Sve ima neki svoj viši smisao, postoje i odgovori ali ne dođu uveo do nas...Verovatno je to zato što si ti prošavši i sam kroz sličnu patnju i što si u stanju “biti u tuđim cipelama" što bi rekli psiholozi, kao najviši oblik saosećajnosti i razumevanja patnji drugih ljudi ...

  @pricalice
  Bila tamo, zanimljivo je da ni lokalni mediji ništa nisu objavili ...

  Autor Aneta 02 Maj 2016, 22:29

  Да драга Анета, мислим да си потпуно управу!
  Смисао сам нашао и успио сам да од себе одбацим мржњу.
  Јер, мржња је болест која разара човјека.
  И оно најважније - мржњом се ништа не постиже!

  Ово што се са четири православне светиње десило и то на различитим мердијанима свијета се не може назвати случајношћу. Надам се да ћемо сазнати истину, али она никада неће вратити сву љепоту Храма Светог Саве у Њујорку. На моју велику срећу и радост имао сам прилику да све лично видим и да се о историјату Свете цркве распитам. Но, моје скромно знање није у стању да опише сву љепоту која је у трену нестала.

  Надати се да ће у наредним годинама бар објекат бити поново изграђен, а на генерацијама Срба је да поправе оно што је могуће, мада су у пламеној буктињи изгорјеле непроцјењиве вриједности.

  Autor sjovicicslavuj 03 Maj 2016, 09:50

  Читам твоје текстове повремено, више су ко вести које бистре реалност у којој живимо.

  Жао ми је што је горело, али да се разумемо није изгорело ништа у нама већ само се сада ојачало и јачаће, јер долазе неки млађи и паметнији, сачуваће и уздићи на ноге наш народ и друге народе...цитирам цитирано

  Сетих се Владикиних речи у његовом првом говору у овој цркви када је те 1946. године дошао у Њујорк говорећи о осећањима српског народа, употребио је метафору рекавши: "Кад пожар избије кућа се не гаси изнутра."
  Његове речи су увек и често на жалост, директно или са траговима наговештаја имале пророчки призвук ..

  Поздрав, чувај здравље и шири енергију

  Autor крилаанђела 03 Maj 2016, 19:18

  Прво, захваљујем ти се на јављању и на врло коректном коментару.

  Раздвојићу духовне од материјалних вриједности.

  Имам осјећај да духовно јачамо само кад нас срећа или несрећа уједињује. Рецимо, уједињују нас успјеси наших спортиста гдје је НОВАК ЂОКОВИЋ свјетски лучоноша српства и амбасадор највеће племенитости који воли своју земљу и свој народ, али изузетно поштује све друге на свијету. А у свијету је мало људи као он.

  Што се тиче уништене имовине у Храму Светог Саве у Њујорку ту ће врло тешко ићи са обновом. Јер знам, а имао сам прилику и да видим да су се у Храму налазиле иконе и православни мурали непроцјењиве вриједности. Међутим, има много других тежих и трагичнијих примјера који илуструју нестанке читавих држава и народа. Но, то су неке друге теме.

  Треба се присјећати Његове светости владике Велимировића који је с разлогом уврштен међу стотину најумнијих Срба у читавој историји нашег постојања.

  Још једном - велики поздрав!

  Autor sjovicicslavuj 03 Maj 2016, 21:37

  @крилаанђела
  Да, заиста си то лепо приметио да није изгорело ништа у нама већ само се сада ојачало и јачаће, јер и ми смо сасвим довољно паметни и без обзира на то што више нисмо тако млади ... ;)
  Поздрављам!

  @Славко
  Хвала ти на лепим и топлим речима. :)

  Autor Aneta 03 Maj 2016, 21:40
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva