Slavko Jovičić -

Александар Вучић био у Мостару ... Свако из свог угла посматра резултате посјете Александра Вучића Босни и Херцеговини, Мостару и Бања Луци

Autor sjovicicslavuj | 13 April, 2016 | read_nums (296)

  ПИШЕ: 
  Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
   
   
   Након што су завршили разговоре, Александар Вучић и Бакир Изетбеговић изашли су пред новинаре ..
   
  Телевизије су објавиле, а и данашња штампа је преплављена извјештајима о боравку предсједника Владе Србије Александра Вучића у Мостару.

  Неки то воле да кажу и посјета Вучића Босни и Херцеговини.

  Но, да ову "недоумицу" разјаснимо. У чему постоји разлика између прве или друге формулације? Не постоји, јер није Мостар у Скандинавији већ је у Босни и Херцеговини, а БиХ се граничи са Србијом. Тачније, Република Српска се граничи са Србијом. Међутим, Република Српска је саставни дио БиХ, па онда дођемо на исто. БиХ граничи са Србијом, али додуше преко Републике Српске, једног од два саставна дијела БиХ.

  О резултатима мостарског мини самита знаће се нешто више тек онда када почну реализације договорених неких пројеката из сфере економије. Међутим, најактуелније су информације са киме се премијер Србије Вучић састао и разговарао. Рекло би се да је у стопу праћен боравак србијанског премијера у згуснутом протоколу који увијек праве домаћини, наравно уз сагласност, па и уз по неку жељу госта.

  И прије доласка Вучића у Херцеговину на бошњачким порталима и у неким медијима подигла се велика прашина и није се шкртарило у бројним питањима упућеним на адресу Александра Вучића, српског народа, па и саме Србије. Анализиран је сваки његов потез и свака његова изговорена ријеч у посљедњих двадесет и више година. 

  Међутим, у првом плану биле су незапамћене мјере безбједности.
  Готово у свим разговорима доминирало је много тема. Од раније је познато кад год је нечега много у кратком и набијеном времену то у коначници даје  мали резултат.
   
  Шта год да се дешава у БиХ и било какав да је повод, Сарајеву је најважније да на оваквој и сличним манифестацијама нема Милорада Додика и да нема представника Републике Српске.
  Ово још један жалосни чин у комаду сарајевске трагикомедије која у основи настаје на матрици - “да се Власи не досјете”, а све остало биће лакше. У заблуди су они који мисле да су то оне вриједности које су у складу са вриједностима доминације и управљања из једног центра, дакле из Сарајева.

  У политичкој амнезији су они који мисле да је то норматив “аутентичне бошњачке политике”. Такав приступ је једностран и то само ствара привидну и опасну илузију о сопственом обмањивању свих оних који су у таквом недефинисаном стању.
   
   
  Предсједник Владе Србије и најпопуларнији лидер на Балкану па и шире, на маргини сајамске манифестације састао се са скоро свим највишим званичницима и представницима држава које су имале своје представнике на Сајму привреде у Мостау. 

  Са посебном пажњом праћен је сусрет Александра Вучића и Бакира Изетбеговића. У том разговору оба саговорника су покушала да „испеглају“ многе несугласице на релацији бошњачко Сарајево – Београд. Након разговора дате су уобичајене куртоазне изјаве обојице високих званичника. 

  Да би се, ипак видјели домети разговора ево само једног од питања које никада неће бити ријешено. Хоће ли се Бакир Изетбеговић, тренутни предсједавајући Предсједништва БиХ појавити на обиљежавању страдања на стотине хиљада невиних жртава у усташком злочиначком концентрационом логору Јасеновац. НЕЋЕ! Ништа неуобичајено и неочекивано, јер ово је БиХ, која је састављена из дијаметрално супротстављених интереса три конститутивна народа – Бошњака, Хрвата и Срба са Републиком Српском.

   
  И сасвим на крају, Вучић је био у посјети Мостару, мало навратио и у Бања Луку да се састане са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и вратио се у своју Србију.

           Волим и ја Србију!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva