Slavko Jovičić -

Без било какве носталгије у данашњем дану, односно за некадашњим Даном Републике бивше и више непостојеће СФР Југославије!

Autor sjovicicslavuj | 29 Novembar, 2015 | read_nums (412)
   
        ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

  Ни ријеч поводом некадашњег Дана Републике
  бивше и никад више постојеће СФР Југославије!

   Има људи који су задовољни, али истовремено који нису и срећни. Јер задовољство се може примијетити код људи, док то не важи и за људску срећу. У великим кризама, а поготово економским, велики број људи тражи утјеху у једној реченици: 

  “Добро је, не пуца се и нема рата”! 

   Памте људи многе страхоте и велики је број ожалошћених породица које и дан данас трагају за својим најближим члановима којих више нема међу живима.  Сви они и даље страхују да њихови најближи не буду поново убијени. Али туга и неспокој убијају живе који никада неће наћи смирај у својим душама, јер не могу да пронађу своје најмилије чије душе лебде изнад свих нас живих.

   Тешко се долази до националне свијести једног народа, јер је његов колективни организам раскомадан у парампарчад, која се тешко или никада више не могу спојити у некадашњу цјелину. А без цјелине нема ни организма, па тако нема ни јединства народа.

  Ипревише је, а још увијек је недовољно подигнтих споменика најхрабријим и највећим синовима које су породиле српске мајке.

  Сам Драги Бог зна зашто је то тако? Знају и људи, али  неки нељуди у властима су засјели у кормила флоте лађа, које без мотора и горива, односно без јарбола плутају широким морским пространствима. Ти авантуристи никада неће моћи видјети обалу спаса на хоризонту бескрајног лутања.

   


4 Komentari & 0 Trekbekovi od "Без било какве носталгије у данашњем дану, односно за некадашњим Даном Републике бивше и више непостојеће СФР Југославије!"

  Pamte ga generacije rođene 60-tih godina, jer su imale lepo, skromno ali srećno detinjstvo i taman kad su ojačali i stasali, te države više nije bilo. Ja pripadam toj generaciji, i nisam se mogao požaliti na loš tretman, iako se živelo oskudno, skromno ali bilo je nekako pravičnije i sigurnije. Naši roditelji u tom sistemu, škole su završili, pozapošljavali se, nas iškolovali, sredili svoje kuće, mogli su i vikendice izgraditi, išli su na letovanja i zimovanja...Sve to krasilo je to doba morala...Ovo danas je dupla nula, duplo golo u odnosu na tu uređenu državu.

  Autor devica63 29 Novembar 2015, 20:06

  Свако има право на своје мишљење, али свијет не постоји ради једне или ради двије генерације које су нешто запамтиле.

  У држави која је настала на данашњи дан 1943. године илузорно је данас говорити. Свијет се потпуно промијенио. Двије државе Нијемаца су се ујединиле, али то је било лакше, јер се ради о истом народу.

  Много је више оних држава које су се распале, као и оних кеје су ратовима уништене и разваљене. Нема више СССР. На сву срећу остала је РУСИЈА коју моћно диже и подиже Владимир ПУТИН!

  А шта је са Ираком, Либијом, Авганистаном, Сиријом итд...

  Судбина бивше СФР Југослвије је позната.
  Ако имаш времена прочитај овај текст о злочинцу Јосипу Брозу и многе ствари ће ти бити јасније, па и судбина бивше државе, али не пледирам да се сложиш са њима.

  Текст је на ЛИНКУ: http://slavkojovicicslavuj.blogspot.ba/2014/05/blog-post_25.html
  ---------------------------------------------------
  Велики поздрав за тебе, као и за све људе добре воље!

  Autor sjovicicslavuj 29 Novembar 2015, 20:48

  Ne znam kako su prošle generacije rođene pre mene, nisam tada živeo, pamtim moju i te godine 70-80 godine...pošto sam rođen 1963 g. Nisam imao problema, otac običan radnik a mati domaćica a nas troje dece. Otac nije bio komunista niti je to iko od njega tražio niti mater, a deda je gotivio popove i dolazili su u njegovu kuću tako da ni on nije imao problema u tom verskom smislu, niko ga nije dirao u to doba Titove vlasti. Ja sam tu štrčao jer sam bio društveno aktivan od osnovne ćelije društva mesne zajednice, pa onda član skj do njenog raspada a bio sam i profesionalni omlad. funkcioner od 84-87 god...Tekst o Titu ću pročitati ali tada ja o tome nisam znao niti razmišljao. Ne znam da li me bar malo razumeš, ako ne, neću se naljutiti..
  Svako dobro

  Autor devica63 01 Decembar 2015, 20:05

  Потпуно сам те разумио и рекло би се да се ту нема шта додати.

  Много је било другачијих судбина од твоје, људских судбина.
  Међутим, оно што се није теби десило не значи да то није и било и да неко други није осјетио сву горчину живота и тираније.
  Народ је преширок појам да би могао да се генерализује или поистовјећује са једним или са стотине разних догађаја.

  Нико није тек тако "лупио" пословицу:
  "Свако вријеме носи своје бреме"!

  Велики поздрав!

  Autor sjovicicslavuj 02 Decembar 2015, 07:15
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Najnovije...

Kategorije

Arhiva