Slavko Jovičić -

Вучић био у Сарајеву. Свако из свог угла сумира резултате посјете!

Autor sjovicicslavuj | 5 Novembar, 2015 | read_nums (279)
   
  ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ 

  Телевизије су објавиле, а и данашња штампа је преплављена извјештајима о боравку предсједника Владе Србије Александра Вучића у Сарајеву.

  Неки то воле да кажу и посјета Вучића Босни и Херцеговини.

  Но, да ову "недоумицу" разјаснимо. У чему постоји разлика између прве или друге формулације? Не постоји, јер није Сарајево у Норвешкој већ у Босни и Херцеговини, а БиХ граничи са Србијом. Тачније, Република Српска граничи са Србијом. Међутим, Република Српска је саставни дио БиХ, па онда дођемо на исто. БиХ граничи са Србијом, али преко Републике Српске, једног од два саставна дијела БиХ.

  О резултатима посјете знаће се нешто више тек онда када почну реализације договорених неких пројеката из сфере економије. Међутим, сад је најактуелније са киме се премијер Србије састао и разговарао. Рекло би се да је у стопу праћен боравак србијанског премијера у згуснутом протоколу који увијек праве домаћини, наравно уз сагласност, па и уз по неку жељу госта.

  И прије доласка Вучића у Сарајево на бошњачким порталима и у неким медијима подигла се невиђена прашина и није се шкртарило у бројним питањима упућеним на адресу Александра Вучића, српског народа, па и саме Србије. Анализиран је сваки његов потез и свака његова изговорена ријеч у посљедњих двадесет и више година. 

  Међутим, у првом плану биле су незапамћене мјере безбједности које се не памте још од Самита из јула 1.999. године, кад је Сарајево било домаћин најважнијих и најмоћнијих свјетских лидера. 

  Готово у свим разговорима доминирало је много тема. Од раније је познато кад год је нечега много у кратком и набијеном времену то у коначници даје  мали резултат.

  Како се може сазнати мало су се помињали ентитети - Република Српска и Федерација БиХ. Сваки од саговорника се трудио да "јединствена" БиХ буде у фокусу. Да ли је то можда идеологија, која испод своје замаскиране политике има максиму у илузији да ће  “БиХ бити без ентитета". Таква размишљања и сарајевски сценариј крије сву биједу, културну и моралну деградацију и оставља још много погубних посљедица које доноси оваплоћење анахроне, али прикривене деструктивне идеологије сарајевских сећијада и миндерлука.

  Тужно је што је ово још један жалосни чин у комаду сарајевске трагикомедије која у основи настаје на матрици - “да се Власи не досјете”, а све остало биће лакше. У заблуди су они који мисле да су то оне вриједности које су у складу са вриједностима доминације и управљања из једног центра, дакле из Сарајева.

  У политичкој амнезији су они који мисле да њихова настојања за укидањем ентитета представљају норматив “аутентичне бошњачке политике” осокољене посљедњим пописом становништва који је показао да у БиХ живи највише бошњачког народа. Такав приступ је једностран и то само ствара привидну и опасну илузију о сопственом обмањивању свих оних који су у таквом недефинисаном стању.

  И сасвим на крају, Вучић је био у посјети Сарајеву и вратио се у своју Србију.

           Волим и ја Србију!

   

1 Komentari & 0 Trekbekovi od "Вучић био у Сарајеву. Свако из свог угла сумира резултате посјете!"

  Добро је што Вучић вуче главне конце у региону и што настоји да договорима успостави добре добросусједске односе, али никада Сарајево неће показивати било какву љубав и разумијевање за Београд и Србију.
  О РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ НЕЋУ НИ ДА ГОВОРИМ, ЈЕР НЕ ПОСТОЈИ НИЈЕДАН БОШЊАК КОЈИ БИ РЕКАО ДА ТРЕБА ДА ПОСТОЈИ РЕПУБЛИКА СРПСКА, КОЈА ЈЕ УСТАВНА КАТЕГОРИЈА!

  Све је ово умивено у целофан протокола и незапамћених мјера безбједности и куртоазије на највишем нивоу. Потребно је само сићи у народ и схватити сву огољену истину. А она је лицемјерство које је на сцени ... а биће и убудуће!

  Вучићу знаш ти добро да нас Срба данас има мало у Сарајеву. Остало их је таман толико колико ће се вечерас окупити у "Комбак Арени" на кошаркашкој утакмици ЗВЕЗДА - Фенербахче!

  Хајде да и ово кажем ...
  Вучић је имао жељу да се прошета Башћаршијом и да у неком кафићу попије кафу, али бе-ха протокол то није дозволио. Зашто? Па зато што нису могли да гарантују безбједност Вучићу!
  Није Башћаршија Кнез Михајлова улица у Београду којом су се Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Младен Иванић, чланови Предсједништва БиХ шетали без било каквих проблема.

  СТВАРНОСТ ЈЕ МНОГО СУРОВИЈА НЕГО КУРТОАЗНИ ОСМЈЕСИ НА ТЕЛЕВИЗИЈАМА!

  Autor sjovicicslavuj 06 Novembar 2015, 13:51
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva