Slavko Jovičić -

30. септембра су: Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија

Autor sjovicicslavuj | 29 Septembar, 2015 | read_nums (545)
   

  Живели и страдали у Риму у време цара Адријана. Софија мудра, како јој и име каже (софија - мудрост), беше остала удовом, и као хришћанка беше добро утврдила и себе и кћери своје у вери Христовој. 

  У време када се мучитељска рука Адријанова пружи и на добродетељни дом Софијин, Вера имаше 12,Нада 10, а Љубав 9 година. Изведене пред цара оне све четири, држећи се за руке „као венац исплетени" смерно али одлучно исповедише веру у Христа Господа и одбише да приносе жртве идолској богињи Артемиди.

  Пред страдање мајка саветима својим крепљаше кћери своје, да би истрајале до краја. „Ваш небесни Љубитељ Исус Христос јесте здравље вечно, красота неисказана и живот бесмртни. И када тела ваша буду муком уморена, Он ће вас обући у нетрулежност, и ране на вашим телима ће засијати на небу као звезде."

  Све једну по једну мучитељ мучаше љутим мукама, најпре Веру, па Наду, па Љубав. Тукоше их, секоше, бацаше у огањ и у врелу смолу, и најзад једну за другом мачем посекоше.

  Мртва тела својих кћери узе Софија однесе ван града и тамо чесно сахрани. И оста на гробу њиховом три дана и три ноћи молећи се Богу, и у томе предаде дух свој Богу хитајући у рајска насеља, где је блажене душе њених славних кћери чекаху.


2 Komentari & 0 Trekbekovi od "30. септембра су: Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија"

  Divno podsećanje, kao i uvek. :)
  Zanimljivo je da je Ljubav najmlađa, a Vera najstarija, i da ih objedinjuje (majka) - Mudrost!!
  Pozdrav :D

  Autor Aneta 30 Septembar 2015, 15:10

  Свете мученице ...
  Баш је тако, а имена су дата по Божијој вољи.
  Јер све почиње са љубављу, а траје са надом.

  Поздрав и теби Анета.

  Autor sjovicicslavuj 30 Septembar 2015, 23:06
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva