Slavko Jovičić -

СРБИЈА - Хрватска ... (С)меч може да почне!

Autor sjovicicslavuj | 6 Mart, 2015 | read_nums (254)
   
  Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
   
  Волим спорт. Волим све спортове. Кад год имам времена пратим све утакмице, а времена увијек нађем за спорт.
  Ништа необично и ништа неуобичајено. Напротив, све је разумљиво.

  Живимо у таквом свијету и у таквој стварности у којој се чак ни спорт не може изоловано посматрати од укупног стања у друштву. А то стање детерминишу историјске прилике и наравно у већини случајева и појединци. Појединци? Који? Они који су имали политичку моћ и који су клечали пред ногама великих и моћних свјетских политичара чинећи све да се прво развали некадашња заједничка држава Југославија, а касније и да се у свакој прилици СРБИЈИ нанесе велика штета.

  Нема потребе за било каквим додатним елаборацијама оваквих констатација. Да одагнам све сумње и да одмах кажем - навијам за све репрезентативне селекције и то само за оне са грбом, заставом и химном СРБИЈЕ.

  Појединачно навијам за све селекције Спортског друштва ЦРВЕНА ЗВЕЗДА. Али репрезентативни спорт Србије је изнад свега, без обзира да ли се ради о колективним или о појединачним спортовима.

  Сдашњост као дигресија и поређење са не тако давном прошлошћу. Док пишем овај кратки осврт, данас ће у Краљеву снаге одмјерити тениске селекције Србије и Хрватске. Заправо, данас ће почети одмјеравање до коначне побједе једне селекције. Кажем једне репрезентације, као да се богами унапријед не може већ сад рећи – побједа Србије. Овај двобој је много више од саме игре. Долазе Хрвати. Никаквог немам разлога да према њима гајим било какве симпатије, па чак ни оне спортске. Данас су околности много другачије. Оне су допринијеле да Хрватска има своје репрезентативне тимове.  Присутне разлике између Србије и "лијепе њихове" морају се ставити у одређени временски и историјски  контекст.

  Знам да многи спортисти, па и хрватски не сносе одговорност за стање у којем су се и они борили против Србије, а боре се и данас и то боре се грчевито, па чак и више него против неких других репрезентација.
  У таквој констелацији укупних друштвених односа, а спорт је само један сегмент тог стања, и Хрвати морају да знају, а и знају, да наши анимозитети према њима су најизраженији кад играју против наше СРБИЈЕ, као што и ми разумијемо Хрвате.
  Ако ћемо бити искрени и поштени, онда треба отворено казати – Хрвати ни смислити не могу Србе, па на крају крајева ни СРБИЈУ. Сваки други закључак било би најобичније лицемјерство и људска подлост са највећом дозом покварености.

  Стање је такво и никакво уљепшавање не може да промијени чињенично стање, дакле ово, па чак и спортско надметање на терену и у међусобним односима и то не само спортских екипа, већ у крајњој линији и у међусобним пријатељским међудржавним односима, много пута изнуђеним. Но, то је тако, па ком' било мило било му, а ком' не било, опет ће остати овако.

  И да закључим. Најважније је да тениски дуел двије спортске репрезентације протекне у спортском духу. Срби  најбоље знају како се воле своји спортисти, али и како се поштују и они који играју против наше Србије. Многи ће Србију поистовјетити са Новаком Ђоковићем, јер планета зна ко је Ноле.

  Текст који написах је ствар личног опредјељења и сопствене перцепције и у њему нема мржње према хрватском народу, али нема ни љубави као некада, кад су нас многи лагали да су СРБИ и и Хрвати “братски” народи. Можда и није лоше да напокон и то знамо! Слика Србије из Краљева ће отићи у свијет, у онај свијет који је много зла нанио Србији и чију мржњу према Србима неће и не може да опере ниједан меч, јер данашњи почетак тениског дуела између Србије и Хрватске у Дејвис купу је више од сваке игре.


2 Komentari & 0 Trekbekovi od "СРБИЈА - Хрватска ... (С)меч може да почне!"

  2-0 nakon prvog dana, nije lose :). Pa jos uz fer i sportsko navijanje. Sinocna pobjeda protiv Makabija i srebro Kolasinca na dvoranskom EP u atletici... Sve to za samo dva dana od naroda koji ima jedva 7 miliona stanovnika, te zalosne infrastrukturu i resurse.

  U posljednjih nekoliko godina imao sam priliku da provodim mnogo vremena među strancima, narocito ovim iz EU. Pretpostavljam da si i ti imao priliku upoznati mnostvo EU "eksperata".

  Meni iskustvo namece zakljucak da su Sloveni generalno intelektualno i fizicki superiorni u odnosu na ove EU degenerike. Međutim, padamo na disciplini i radnim navikama. Sistem skoro i da nemamo.

  A Hrvati su posebna prica. Politicki korektno pises da ih ne mrzis. A mrzis ih, garant :). Mrzim ih i ja... :)

  Pozdrav jednom od rijetkih cestitih ljudi u politici danas.

  Autor holden80 06 Mart 2015, 19:13

  Србија је мала држава и мало издваја за спорт.
  Међутим, као што кажеш, с обзиром на број становника и на економску моћ - СРБИЈА је свјетска спортска велесила. Наравно да сам се сретао са многим политичарима, како онима из Европске уније, тако и са онима из РУСИЈЕ и САД! Различити су дојмови о свима њима. Рецимо само дигресије ради, један амерички конгресмен-идиот ме питао какви су односи Босне и Хецеговине са Пољском?

  Кад сам га онако забезекнут питао зашто баш са Пољском, у току разговора сам се увјерио да он није имао појма гдје се Босна и Херцеговина територијално и географски налази и са којим државама се граничи. Али је зато све знао о генералу Ратку Младићу и Радовану Караџићу. То доказује да је свијет заснован само на интересу и на сили и моћи великих држава, које су кроз цијелу историју, данас поготово, тлачиле и уништавале мале земље и народе. То је та цивилизација и такозвана демократија.

  Но, да се вратим спортским успјесима наших, кад кажем наших, онда сви знају да огромна вечина СРБА из РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ искључиво навија за све репрезентативне селекције наше матице СРБИЈЕ.

  Да. Јуче је био баш успјешан спортски дан за Србију. За надати се да ће га својим резултатом данас употпунити сјајна Ивана Шпановић.

  И да закључим. Никога не мрзим, јер мржња је болест, али увијек требамо знати са киме имамо посла. Нас је злочинац Јосип Броз уништио својим такозваним братством и јединством. Управо они којима су Срби највише ваљали, е ти су нам кроз историју највише забијали нож у леђа. То морамо увијек имати на уму, а не као што је био онај луди краљ Карађорђевић, који је 1918. године спасио Словенце и Хрвате, стварајући краљевину. Какав је био будала показују чињенице. Свима је створио државе, а није створио свом српском народу.

  Велики поздрав.

  Autor sjovicicslavuj 07 Mart 2015, 12:33
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva