Slavko Jovičić -

Прикупљено 339 приједлога за текст химне БиХ

Autor sjovicicslavuj | 6 Oktobar, 2008 | read_nums (444)

                                        
  САРАЈЕВО, 6. ОКТОБРА (СРНА) - Комисија за избор текста химне БиХ јавно је данас у Сарајеву закључила пријем приједлога текста химне БиХ, уз констатацију да је на конкурс пристигло 339 приједлога, од којих би требало да буде изабран најбољи приједлог који ће до краја ове године бити упућен на усвајање у Парламентарну скупштину БиХ.

  Предсједник Комисије, делегат у Дому народа Парламента БиХ, Хилмо Неимарлија рекао је новинарима да ће након данашње церемоније отварања и утврђивања ваљаности приједлога за текст химне БиХ, приједлози, који су под шифром, бити прослијеђени члановима Комисије на читање и оцјењивање.

      Hilmo Neimarlija  

  Члан Комисије, директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Ранко Рисојевић нагласио је значај свечане пјесме за сваку државу, истичући да ће избор најбољег текста за химну БиХ бити веома сложен, тежак и одговоран посао.

               Ранко Рисојевић

  Потврђујући да би се Парламент БиХ до краја године требало да изјасни о најбољем приједлогу, он је поменуо и могућност да до тада буде урађен и демо снимак химне БиХ.

  Члан Комисије, посланик у Представничком дому Парламента БиХ, Славко Јовичић Славуј изразио је бојазан да ће БиХ у поменутом року добити химну која може подједнако добро одговарати интересима и ставовима сва три конститутивна народа, као и осталих народа који живе у БиХ.

      Славко Јовичић Славуј

  Он је навео да ће можда прије коначног избора текста химне предложити да се грађани путем телевотинга изјасне о три најбоља приједлога, које предложи Комисија.

  Члан Комисије, посланик у Представничком дому Парламента БиХ Мартин Рагуж рекао је да у вези са избором најбољег текста за химну БиХ гаји реални оптимизам и позвао све учеснике у овом процесу да буду максимално кооперативни како би заједно дошли до најбољег рјешења.

                       Martin Raguž

  Предсједник Комисије Хилмо Неимарлија закључио је да чланови Комисије морају обезбиједити да понуђени приједлог за химну БиХ мора да одговори на највише естетске захтјеве.

  Имена аутора остаће заштићена до краја процеса одабира текста химне, а аутор одабраног приједлога биће награђен са 30.000 КМ.

  Чланови Комисије, осим посланика су и угледни књижевници и музички аутори, који ће у првом кругу одабира издвојити 10 најбољих приједлога, који потом иду други круг оцјењивања, и након тога један, најбољи приједлог биће упућен у Парламент БиХ.
  /крај/об

  LINK RADIO TELEVIZIJE VOJVODINE - http://www.rtv.rs/sr/vesti/region/2008_10_06/vest_88138.jsp


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva