Slavko Jovičić -

НЕКАЖЊЕНИ РАТНИ ЗЛОЧИН У ДОБРОВОЉАЧКОЈ УЛИЦИ У САРАЈЕВУ

Autor sjovicicslavuj | 2 Maj, 2018 | read_nums (303)
   
  ПИШЕ Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

  Ратни члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић никад није изашао пред суд и да суд каже је ли крив или није за злочин у сарајевској Добровољачкој, данас Улици Хамдије Крешевљаковића 3. маја 1992. године.

  Нећу да спекулишем, јер нисам ни тужилац ни судија. Ја само тражим правду за српске жртве. Нека Ејуп Ганић изађе пред суд и нека се докаже је ли крив или није. Нажалост, надао сам се да ће то утврдити Хашки трибунал, јер сам још давно лично предао предмет "Добровољачка улица" бившем главном хашком тужиоцу Карли дел Понте.

  Главни тужилац Хашког трибунала - жена монструм
  Карла дел Понте

  Моје надање се није остварило, јер док је она била главни тужилац Хашког трибунала, није хтјела да отвори ниједан предмет гдје су Срби страдали. 

  Три пута сам се састајао са Карлом дел Понте, једном на њен позив и у Хашком трубуналу у Хагу, али није било користи. Све што ми је обећавала биле су само лажи.


  Свима је познато да је Хашки суд био политички и селективни суд који је имао задатак само да суди Србима.
   
  Након престанка вођења истрага од стране Хашког трибунала, тадашњи тужилац Џуд Романо, на привременом раду уТужилаштву БиХ је 2012. године самоинцијативно обуставио сваку истрагу за злочин у Добровољачкој. 
  Тужилац Џуд Романо са Новог Зеланда донио је такву одлуку у случају „Добровољачка” без било каквих консултација с колегијумом тужилаца. Убрзо је и "одмаглио" из Босбе и Херцеговине и вратио се на Нови Зеланд.


  Предмет "Добровољачка", сад за сад, је тако затворен. Постоје живи свједоци и бројни документи, тонски и видео-записи захваљујући којима се јасно може доказати да је Ганић један од најодговорнијих за почињенени злочин над припадницима ЈНА.
   
  Заробљени војници ЈНА
   
  Ганић и даље као папагај понавља већ излизану матрицу да су се у мају 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву сукобиле двије војне формације - Територијална одбрана БиХ и бивша ЈНА и да је том приликом погинуло пет или шест људи. 
  Подсјећам Ганића и живе муслиманске злочинце да је ЈНА тада била једина регуларна армија у бившој Југославији.

  То што је /тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ/ Алија Изетбеговић двије године прије рата наредио да се муслимани повуку из ЈНА била је њихова стратегија коју је подржао тадашњи амбасадор САД у Београду Ворен Цимерман, који је давао упуства Изетбеговићу како да направи самосталну БиХ, а огромну улогу у свему томе је имао и Ејуп Ганић. 

  Припрема "Зелених беретки" за запречавање 

  проласка колоне возила ЈНА у Добровољачкој улици

   
  Не знам, скоро сам изгубио сваку наду да ће једног дана бар суд у Београду отворити предмет "Добровољачка".

   Јер ако суд у Њемачкој и САД може да суди за злочине почињене на подручју бивше Југославије, онда не видим разлог зашто Ганићу не би могао да суди и суд у Беогрду.
   

  Безброј пута сам, чак и у Парламенту БиХ као посланик поставио питање зашто Тужилаштво и Суд БиХ нису отворили тај, као и неке друге  предмете гдје су Срби страдали, али увијек сам добијао исти одговор  - "истражне радње су у току".

  Ганић је годинама понављао исту неаргументовану причу да су Срби 2, маја срушили "пола Сарајева".

  Њему се у магли причањавало да је пола Сарајева било сравњено вјероватно због једне виле чији је власник био Србин, а коју је у току рата отео, као што су отели многе српске куће и пословне просторе које Србима ни дан данас нису вратили, као ни огромну имовину Српске православне цркве. Кад смо већ код Српске православне цркве желим да подсјетим да је један дио Сарајева изграђен на имовини СПЦ која још није враћена.

  Тужилаштво за ратне злочине Србије покренуло је крајем 2010. године истрагу против 19 држављана које сумњичи за убиство војника ЈНА почињено у мају 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, међу којима су и чланови ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и Стјепан Кљујић.

  Захтјевом за провођење истраге одређени број осумњичених се као високи политички и војни функционери тадашњих власти БиХ терете за издавање наређења за напад, за планирање и организовање напада на војнике и друге припаднике ЈНА у Сарајеву.


  Њих сумњиче за ратне злочине почињене у нападу на војну болницу, Дом ЈНА и касарну Сарајеву, као и за напад у Добровољачкој улици 2. и 3. маја 1992. године.

  У изводу из кривичне пријаве наводи се да су Ејуп Ганић и Стјепан Кљуић као чланови Предсједништва БиХ организовали и наредили Мустафи Хајрулаховићу /у међувремену умро/ и Јусуфу Пушини да 3. маја 1992. године нападну колону бивше ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

  Но, и ово је била једна од мојих илузија. Очекивати да бивши главни тужилац за ратне злочине у Србији Владимир Вукчевић и његов замјеник Бруно Векарић покрену иоле озбиљне истраге и подигну оптужнице - било је равно вјероватноћи да ће пасти комета на Хашки трибунал.

  Чланови ратног тзв.Предсједништва БиХ
  -Ејуп Ганић и Стјепан Кљујућ

  Ганић и Кљујић су према пријави, издали наређење за напад иако је био постигнут договор да се Команди Друге области ЈНА омогући да мирно напусти Сарајево. 

  На тај начин њих двојица непосредно су учествовали у издавању наређења за убиство  више десетина припадника ЈНА.

  Упркос доказима за овај злочин који су достављени и Тужилаштву БиХ још нико није одговарао. 
  -----------------------------------------------------------------
  Док сам био бољег здравља први сам са групом Срба отишао у тадашњу Добровољачку да одам помен невино убијеним припадницма тадашње регуларне ЈНА
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva