Slavko Jovičić -

Silos: Pripadnik srpskog naroda

Autor sjovicicslavuj | 10 Oktobar, 2012 | read_nums (576)

  Đelilović i ostali
  Đelilović i ostali

  10 oktobar 2012  

  U nastavku suđenja za zločine počinjene na području opštine Hadžići, Slavko Jovičić je rekao da su svi Srbi sa područja Pazarića i Tarčina privođeni, što je Odbrana Mustafe Đelilovića nastojala da ospori.

  Odgovarajući na pitanja Odbrane prvooptuženog Đelilovića, Jovičić je kazao da su privođeni svi Srbi od 14 do 80 godina sa područja Pazarića i Tarčina. Braniteljica Vasvija Vidović upitala je svjedoka da li zna da su izvjesni Mrakić i Vlaisavljević bili pripadnici Armije BiH (ABiH).

  “Vlaisavljevića i Mrakića sam vidio u logoru, bili su sa mnom u istoj ćeliji. Eto, bili su pripadnici muslimanske vojske pa su zaglavili logoru. Izašli su prije mene iz logora”, naveo je svjedok Jovičić, kojeg je Tužilaštvo BiH ispitivalo 13. i 27. septembra.

  Braniteljica Vidović je rekla da ova dvojica nisu bili u logoru, te da mu može nabrojati imena Srba koji nisu bili hapšeni.

  Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine opštine, Kriznog štaba i ratnog Predsjedništva opštine Hadžići.

  Za zločine počinjene u kasarni “Krupa”, logoru “Silos” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH, uz Đelilovića, tereti Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

  Na upit braniteljice Vidović da li su mu prije zatvaranja oduzeti pištolj, puška i motorola, svjedok je kazao da je, kao pripadnik Službe državne bezbjednosti (SDB), imao oružje, koje je predao.

  ”To što sam imao, nije mi oduzeto istovremeno. Pripadnici muslimanske policije su mi uzeli pištolj, automatsku pušku i motorolu. Međutim, ostavili su mi hekler i rekli: ‘Evo ti, neka imaš ovo, tu si sam sa muslimanima’”, ispričao je svjedok.

  Jovičić je pojasnio da je u aprilu 1991. godine primljen u SDB, te je napomenuo da nije imao nikakvu političku ulogu u ratnim zbivanjima.

  Braniteljica Vidović svjedoku je citirala dio iz njegove knjige, u kojoj opisuje dešavanja u “Silosu”, a gdje je napisano: “Osnovali smo svoju Srpsku demokratsku stranku (SDS)” i upitala ga da li je učestvovao u osnivanju te stranke. Jovičić je rekao da nije bio ni član ni aktivista SDS-a, već samo “pripadnik srpskog naroda”.

  Odgovarajući na pitanja Odbrane, Jovičić je kazao i da je tokom boravka u zarobljeništvu bio očevidac nekih ubistava.

  Dio suđenja na kojem se govorilo o određenim osobama koje su obavljale neke specifične poslove, bio je zatvoren za javnost.

  Unakrsno ispitivanje Jovičića će biti nastavljeno 11. oktobra.
                                                                                                                                                   
                   S.U. 

                            http://www.bim.ba/bh/343/10/35917/                                                                                     


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva