Slavko Jovičić -

Jovičić: Silos je bio laboratorija za ispitivanje ljudske izdržljivosti

Autor sjovicicslavuj | 27 Septembar, 2012 | read_nums (481)
   
  Srna - 27.09.2012 

  SARAJEVO - Svjedok Tužilaštva BiH Slavko Jovičić rekao je danas pred Sudom BiH da je logor "Silos" u Tarčinu bio laboratorija za ispitivanje ljudske izdržljivosti, gdje su muslimanski vojnici i čuvari zatvorenike gledali kao životinje koje su svakodnevno tukli i premlaćivali.

  Jovičić je u nastavku suđenja osmorici optuženih u predmetu "Đelilović i drugi" za ratni zločin nad Srbima počinjen u logoru "Silos", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj" ispričao da je bio među 137 logoraša koji su 1993. godine iz "Silosa" prebačeni u kasarnu "Krupa", gdje su korišteni za najteže fizičke radove.

  Tu su logoraši izvođeni na prvu borbenu liniju gdje su kopali rovove i tranšee za muslimansku vojsku, rekao je Jovičić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

  On je naveo da su ga 10. marta 1993. godine sa još deset sapatnika odveli na kopanje rovova u selo Gornji Gradac, odakle se 8. marta vratila grupa logoraša, među kojima je bio i Vukašin Varagić, kojem je granata otkinula nogu, a drugi logoraš koji se prezivao LJujić ostao je bez uha.

  "Na kopanju se radilo od osam do 16.00 časova, dok se na završi zacrtani posao", istakao je Jovičić.

  Prema njegovim riječima, na tom mjestu je 17. marta od granate ranjen Dane Božić i nakon toga su muslimanski vojnici sve logoraše doveli u zemunice i tukli kundacima, alatom kojim su kopali rovove i cokulama.

  Upravnik Šerif Mešanović je, ispričao je Jovičić, naredio 15. aprila da 30 zarovljenika bude odvedeno u Hrasnicu gdje su bili smješteni u podrum nedovršene zgrade.

  "Dijele nas u dvije grupe i odvode na rad prema Ilidži, a mene i moju grupu prema aerodromskoj pisti", naveo je Jovičić.

  On je rekao da su 22. aprila iz obje grupe pobjegla po dva logoraša.

  "Tada počinje pakao za mene", istakao je Jovičić, te dodao da se nakon bjekstva logoraša čula pucnjava, a potom su im prišli čuvari i počeli da ih tuku. Logoraše su zatim odveli u kontejnere za kabastu robu gdje su nastavili da ih tuku, a Jovičić je, kaže, bio i u besvjesnom stanju.

  Potom su logoraše, prema njegovim riječima, doveli pred policijsku stanicu Butmir gdje je tortura nastavljena.

  Jovičić je istakao da su logorašima nakon toga naredili da se popnu u vozilo "tamić" u kojem su bila tijela Ranka Varagića, logoraša Krstića i još jednog muškarca.

  "Tukli su nas i u kamionu i vršili nuždu nad nama. Dovezeni smo u Hrasnicu gdje nas je očekivala muslimanska policija i vojska. Tu nastaje masakr, premlaćivanje. Tada za mene nastaje pakao, jer su me optužili da sam organizovao bijeg četvorice logoraša", rekao je Jovičić.

  On je istakao da nije vidio krvoločnijeg čovjeka od Mustafe Muja Gegalja, upitavši kako je moguće da čovjek tako nešto može uraditi?

  Jovičić je u Hrasnici ostao 198 dana, odnosno do 30. oktobra 1993. godine. Poslije toga su ga ponovo vratili u "Silos" gdje su logoraši svakodnevno istovarali kamione koji su dovozili ogromne količine hrane i oružja.

  On je naveo da je u "Silos" mogao da uđe svako ko je htio, da ih tuče i maltretira. Logoraše su, kako je naveo, vodili da prave heliodrom, zgradu 14. divizije i benzinsku pumpu, za čiju gradnju su uzimali građevinski materijal ispred srpskih kuća.

  "Na heliodrom je više puta slijetao helikopter UNPROFOR-a i Crvenog krsta. Tada su nas sklanjali da ne vidimo ko je došao", ipričao je Jovičić, te dodao da je čuo da slijeće i helikopter Alije Izetbegovića, kojeg je i vidio, a prepoznao je i još neke ljude.

  Jovičić je naglasio da su 22. aprila 1994. ili 1995. godine, jer nije mogao tačno da se sjeti godine, pobjegla još dvojica logoraša. Tada su logoraše ponovo skupili, a Jovičić je, znajući šta ga čeka jer će ga ponovo optužiti da je organizovao njihov bijeg, molio jednog čuvara da ga ubije.

  Logoraše su u "Silosu", rekao je Jovičić, tukli u kancelariji upravnika logora Čovića.

  Pred Sudom BiH u toku dana nastavljeno je saslušanje Jovičića, koji je u objektima "Silos" i "Krupa" proveo 1.334 dana.

  Za zločine počinjene u logoru "Silos", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj" Tužilaštvo BiH, uz Šerifa Mešanovića i Bećira Hujića, tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Halida Čovića i Nermina Kalembera.

  Hujić i Čović su, prema optužnici, obavljali funkcije upravnika i zamjenika upravnika logora "Silos", Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u "Silosu" i upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa", a Kalember stražar u tom objektu.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva