Slavko Jovičić -

Sarajevski "udruženi zločinački poduhvat"

Autor sjovicicslavuj | 13 Decembar, 2011 | read_nums (604)
       
  Autor: Slađana Gajić   
  utorak, 13 decembar 2011

  Podizanjem optužnice protiv Besima Muderizovića, Ramiza Avdovića, zvanog Daidža i Vintila Luliana Nikolae, Tužilaštvo BiH konačno je otvorilo fioke i iz njih počelo da izvlači predmete ratnih zločina, počinjenih nad srpskim narodom tokom proteklog rata u BiH.

  Pomenutoj trojki na teret se stavljaju zločini, počinjeni u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", jednom od najzloglasnijih logora za Srbe na području grada Sarajeva. Muderizović je bio zamjenik upravnika na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i komandir vojnog zatvora u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", Avdović komandir straže, a Vintil Lulian Nikolae stražar.

  Optužnica ih tereti kao svjesne učesnike udruženog zločinačkog poduhvata, koji je počeo početkom maja 1992. godine i trajao do kraja novembra 1992. godine, čiji je cilj bio zarobljavanje civila srpske nacionalnosti s područja grada Sarajeva u nehumanim uslovima u vojnom zatvoru u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj" u Sarajevu, suprotno odredbama Ženevske konvencije.

  U saopštenju Tužilaštva se navodi da je u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj" bilo zarobljeno najmanje dvjesto civila srpske nacionalnosti, kojima nije bio saopšten razlog zarobljavanja, niti je protiv većine njih vođen krivični postupak. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

  U nevladinom sektoru u Srpskoj, s jedne strane, pozdravljaju podizanje optužnice, ali s druge strane izražavaju sumnju u namjere Tužilaštva i Suda BiH u pogledu procesiranja odgovornih za ratne zločine nad Srbima u logoru "Viktor Bubanj". Oni smatraju da se počelo odmotavati klupko zločina nad srpskim narodom nakon što je otvorena priča logora "Silos", te saslušan Ejup Ganić i Zaim Backović. Da će se nešto desiti, moglo se naslutiti i poslije nedavnog sastanka zamjenice glavnog tužioca BiH Vesne Budimir s predstavnicima udruženja proisteklih iz proteklog rata u Banjoj Luci.

  ---------------------------------------------------------

  Dražan Perendija, predsjednik Predsjedništva BORS, smatra da je podizanje optužnice korak naprijed u dokazivanju istine o stradanju Srba u proteklom ratu.

  - Međutim, nakon što je Samir Bejtić oslobođen optužbi da je u Kazanima počinio zločin, više nisam ubijeđen u objektivanost rada pravosudnih institucija - istakao je Perendija.

  On je rekao da već duži period ne vjeruje Sudu BiH i da je sada veliko pitanje kako će ova institucija postupiti u slučaju "Viktor Bubanj".

  - Zna se kakav je omjer osuđenih i oslobođenih zbog ratnih zločina među narodima u BiH. Kada se to sagleda, svima je jasno kako pravosuđe BiH funkcioniše - objasnio je Perendija.

  Kako je naglasio, optužnice su prvo trebalo da se podižu protiv naredbodavaca zločina nad Srbima u ovom slučaju, kao i u mnogim drugim slučajevima, a ne da se bave trećerazrednim licima.

  ----------------------------------------------------------

  Sličnog je stava i Mirko Vranić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, koji ne krije da je pesimista.

  - Dosadašnji rad Tužilaštva i Suda BiH stvorio je takvu situaciju da im više ništa ne vjerujemo. Strah me da je sve ovo maska pravosudnih institucija - naglasio je Vranić.

  Prema njegovim riječima, bilo bi dobro kada bi se na ovaj način otvorio proces utvrđivanja odgovornosti za zločine počinjene nad Srbima u BiH.

  ---------------------------------------------------------------

  Predsjednik Saveza logoraša RS, Branislav Dukić, smatra da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv tri nižerangirana lica, čime je ponovo izbjegnuta odgovornost za zločine vojnog i političkog vrha bivše RBiH, koji je dobro znao šta se dešavalo u logoru "Viktor Bubanj".

  - Za dešavanja u logoru "Viktor Bubanj" dobro su znali Alija Izetbegović, Vahid Karavelić i Jovan Divjak, koji su posjećivali taj logor tokom rata - rekao je Dukić, koji je bio zarobljen u ovom logoru.

  - "Viktor Bubanj" je bio otvoren od 1992. godine sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a mnogi srpski logoraši tamo su mučeni i zvjerski ubijani, te psihofizički zlostavljani - podsjetio je Dukić.

  -----------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine kazao je da podizanje optužnice predstavlja svojevrsno priznanje da je na tom mjestu bio logor za Srbe.

  - Davno smo govorili da je u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", a današnjem sjedištu Tužilaštva i Suda BiH, u toku rata bio logor za Srbe - rekao je Jovičić.

  Prema njegovim riječima, priznanje bošnjačkih političara za to nikada nije dobijeno, kao što nikada niko od bošnjačkih zvaničnika nije rekao da je postojao i jedan-jedini logor za Srbe na području Sarajeva.

  - A mi tvrdimo i dokazaćemo da su postojala 124 logora i da je jedan od njih bio "Viktor Bubanj" - naglasio je Jovičić, te dodao da su otpuženicom obuhvaćena nižerangirana lica.

  - Može se očekivati da će se u toku sudskog postupka doći do istine. U prvom redu treba utvrditi kome je prvo palo na pamet da otvori logor za Srbe, ali i da otkrijemo pojedinosti koje ni do danas nisu poznate, jer tragamo za mnogim licima, koja su zvjerski likvidirana u tom prostoru, a njihovi posmrtni ostaci do danas nisu nađeni - rekao je Jovičić.

  Kako je rekao, biće zanimljivo vidjeti kako će se tokom postupka ponašati sudije i tužioci, koji sjede u zgradi, niz čije je zidove danima tokom rata tekla srpska krv. On je podsjetio da su srpski logoraši pokušali da na zgradi nekadašnje kasarne, postave spomen-ploču, ali da je to u federalnom Sarajevu doživljeno kao provokacija.

  - Nikada nam nije bila namjera da provociramo! Naša je namjera bila i ostaće da dokažemo da su u prethodnom ratu stradali Srbi - istakao je Jovičić.

   ------------------------------------------------------------------

  Darko Babalj, poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, istakao je da je Tužilaštvo trebalo i ranije da počne podizati optužnice.

  - Ako svi događaji iz ratnog perioda ugledaju svjetlost dana, onda će se promijeniti slika rata u BiH. Na taj način pokazaće se da nije samo srpski narod jedini odgovoran, jer je u BiH vođen građanski rat i zločini su se dešavali na svim stranama - naglasio je Babalj.

  S. GAJIĆ


  Ohrabrajući potez Tužilaštva BiH

  Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, Janko Velimirović, smatra ohrabrujućim podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv tri lica zbog ratnih zločina za zločine u kasarni "Viktor Bubanj" počinjenim nad pripadnicima srpskog naroda u toku proteklog rata u BiH.

  - Nadamo se da će nakon podizanja optužnice, Sud BiH voditi objektivno i nepristrasno suđenje i da će se kroz izvođenje dokaza i saslušanje preživjelih logoraša iz kasarne "Viktor Bubanj" dokazati navodi iz optužnice, kao i protiv odgovornih, posebno po komandnoj liniji - rekao je Velimirović.

  On je podsjetio da u dosadašnjoj praksi rada pravosuđa BiH nije bilo procesuiranja najsloženijih predmeta i najodgovornijih lica za zločine počinjene nad srpskim narodom u toku rata na prostoru Sarajeva.


  Optuženi zlostavljali civile srpske nacionalnosti

  U saopštenju Tužilaštva BiH navodi se da su optuženi učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti tako što su privedene civile srpske nacionalnosti s područja grada Sarajeva prihvatali i protivzakonito zatvarali u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", gdje su bili podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje (mučenje), nanošenju povreda fizičkog integriteta ili zdravlja i prisiljavanju na prinudni rad, što je imalo za posljedicu smrt osamnaest zatvorenika.


  Optužnica podignuta pod pritiskom

  Boro Medić, potpredsjednik Saveza logoraša RS, pozdravio je podizanje optužnice, ističući da je riječ o nižerangiranim licima. On smatra da u cijeloj priči ne treba zanemariti ni mogućnost da je sve urađeno i pod plaštom međunarodne zajednice.

  - Sada je veliko pitanje da li je sve to posljedica i dugogodišnjeg pritiska iz nevladinog sektora RS - kazao je Medić.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva