Slavko Jovičić -

БиХ - отужница за "Виктор Бубањ" - Јовичић / ОПТУЖНИЦА ПРИЗНАЊЕ ДА ЈЕ НА ТОМ МЈЕСТУ ПОСТОЈАО ЛОГОР ЗА СРБЕ

Autor sjovicicslavuj | 12 Decembar, 2011 | read_nums (701)

          

         САРАЈЕВО, 12. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић оцијенио је да подизање оптужнице против три лица за злочине против српских цивила у бившој касарни "Виктор Бубањ" представља својеврсно признање да је на том мјесту био логор за Србе.

          "Давно смо говорили да је у бившој касарни `Виктор Бубањ`, а данашњем сједишту Тужилаштва и Суда БиХ у току рата био логор за Србе", рекао је Јовичић Срни.

          Према његовим ријечима, признање бошњачких политичара за то никада није добијено, као што никада нико од бошњачких политирача није рекао да је постојао иједан једини логор за Србе на подручју Сарајева.

          "А ми тврдимо и доказаћемо да су постојала 124 логора и да је један од њих био `Виктор Бубањ`", нагласио је Јовичић.

          Он је рекао да су оптужницом Тужилаштва БиХ обухваћена нижерангирана лица одговорна за злочине у "Виктор Бубњу".

          "Очекивати је да ће се у току судског поступка доћи до истине, у првом реду до тога коме је прво пало на памет да отвори логор за Србе, али и да откријемо појединости које ни до данас нису познате, јер трагамо за многим лицима која су звјерски ликвидирана у том простору, а за чије се посмртне остатке не зна", рекао је Јовичић.

          Он је оцијенио да ће "бити занимљиво видјети како ће се током поступка понашати судије и тужиоци који сједе у згради низ чије је зидове данима током рата текла српска крв".

  Јовичић је подсјетио да су српски логораши покушали да на згради некадашње касарне, а сада сједишту Тужилаштва и Суда БиХ, поставе спомен плочу, али да је то у федералном Сарајеву доживљено као провокација.

          "Никада нам није била намјера да провоцирамо! Наша је намјера била и остаће да докажемо да су у претходном рату страдали Срби", истакао је Јовичић.

          Он је оцијенио лицемјерним залагање потпредсједника ФБиХ Светозара Пударића за подизање спомен-обиљежја на Казанима, наводећи да се ради о неприступачном и минираном терену, те да ни јаме нису отворене.

  "Тамо скоро нико не би могао отићи, али ако су већ тако настројени, нека нам омогуће да поставимо плочу на `Виктор Бубњу`", закључио је Јовичић.

  Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Бесима Мудеризовићa (59), Рамиза Авдовићa званог "Даиџа" (56) и Винтила Лулиана Николае (47), сва тројица настањени у Сарајеву, због ратног злочина против српских цивила у затвору у бившој касарни "Виктор Бубањ".


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva