Slavko Jovičić -

Prevarama i podmetanjima nikad kraja...

Autor sjovicicslavuj | 28 Jul, 2008 | read_nums (695)

  SARAJEVO, 28.07.2008

  BOSANCI MANJINA U BOSNI?!

  Parlament Bosne i Hercegovine usvajanjem Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina Bosance svrstao u nacionalne manjine samo da bi Srbima oduzeo procenat učešća u organima BiH i FBiH, tvrde srpski političari

   
   

  NASTAVLJA PRAKSU IZIGRAVANJA SRBA...

  Parlament FBiH

  Parlament Federacije BiH prošle sedmice usvojio je Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina u ovom entitetu, koji, iako to nigde konkretno nije navedeno, u red manjina u BiH svrstava i one građane koji se izjašnjavaju kao Bosanci!

   
   

  Jovičić: Srbi u FBiH su nacionalna manjina!

  Slavko Jovičić ističe da srpski narod u BiH apsolutno ne interesuje kako će se drugi narodi zvati, ali da procenat njegovog učešća koji je zagarantovan u zajedničkim organima ne sme da bude ugrožen.

  - Srbima pripada 32,4 odsto pozicija u zajedničkim institucijama i to je ono što ćemo uzeti, a kako će ostatak biti raspodeljen nimalo nas ne zanima. Nećemo dozvoliti da bilo ko, pa ni novopečena bosanska nacionalna manjina, uzme ono što pripada Srbima. Zaista, ta priča oko Bosanaca postaje pomalo smešna i potpuno bespredmetna, a ono što svakako treba da nas brine i što me čini žalosnim je još jedna nacionalna manjina u FBiH, a to su Srbi! Toliko su marginalizovani da se slobodno mogu proglasiti manjinom! - kaže Jovičić.

  Naime, u tom zakonu stoji da su nacionalne manjine deo naroda državljana FBiH, odnosno BiH, koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici nijednog od tri konstitutivna naroda, a sačinjavaju ih ljudi istog ili sličnog etničkog porekla, tradicije, običaja, verovanja, jezika, kulture i duhovnosti...

  Na prvi pogled ovaj zakon izgleda u suprotnosti sa nastojanjima bošnjačkih verskih i političkih zvaničnika, koji ne odustaju od stvaranja bosanske nacije, odnosno preimenovanja konstitutivnih Srba, Hrvata i Bošnjaka u Bosance, ali politički zvaničnici u Republici Srpskoj tvrde da je reč o zamci u koju Srbi neće upasti.

  Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže za Press RS da se na ovaj način nastavlja praksa izigravanja Srba, pa i Hrvata u FBiH.

  - O tome već dovoljno govori sastav Kluba ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH gde se dobar deo članova izjašnjava kao Bosanci ili muslimani. Ne smeta Srbima da Bosanci budu nacionalna manjina, isto kao što nam ne bi smetalo da manjina budu Konjičani, Bugojanci ili Baščaršlije, ali nećemo dozvoliti da na taj način Srbima oduzimaju procenat koji kao konstitutivan narod imaju u organima BiH i FBiH! Treba samo pogledati stanje na BHT1, tamo se 11,2 posto zaposlenih izjašnjava kao Bosanci i ispada da ih ima više i od Srba i Hrvata! Tako nešto je nedopustivo - upozorava Jovičić.

   
   

  Muharem Murselović, član GO SBiH

  Prema njegovim rečima, to je još jedna „bošnjačka lakrdija" i najviše brine kako će ta priča da se odrazi na poglavara Islamske zajednice BiH Mustafu Cerića, koji odavno bezuspešno pokušava da skroji bosansku naciju.

  - Ne znam kako će se reis Cerić ubuduće predstavljati, da li kao vođa bošnjačkog, bosanskog ili nekog trećeg naroda jer nije isključeno da u narednom periodu bude izmišljena još neka nova nacija. Stari demagog Cerić pokušava da nas ubedi da nismo Srbi, već Bosanci, a sada ispada da hoće da nas ubedi da smo nacionalna manjina - kaže Jovičić.

  U FBiH niko otvoreno ne govori o imenovanju Bosanaca nacionalnom manjinom osim ministra pravde Feliksa Vidovića, koji je ocenio da ni to nije nemoguće.

  fakti

  n Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina predviđa da svi građani koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi pripadaju redu manjina

  n Pretpostavlja se da se u BiH oko 50.000 građana izjašnjava kao Bosanci

  n U Domu naroda FBiH dva delegata izjašnjavaju se kao Bosanci

  Član Glavnog odbora Stranke za BiH Muharem Murselović kaže da ga u svetlu nelogičnosti kojima obiluje BiH nimalo ne čudi ni činjenica da su Bosanci nacionalna manjina u Bosni.

  - U tom moru nelogičnosti takav podatak može da bude samo smešan, jer smo svi mi, kao građani BiH, Bosanci. Međutim, to će trajati sve dok u BiH ne bude donesen Ustav koji će rešiti sve te probleme i definisati sve što do sada nije definisano! Zato hitno treba otvoriti nove razgovore o ustavnim promenama i napraviti ustav koji neće dozvoliti da dolazimo u ovako glupe nedoumice! Taj ustav mora da doprinese da svi mi prvo budemo konstitutivni kao građani, a tek onda kao Srbi, Bošnjaci, Hrvati ili ostali - kaže Murselović.

  Ž. MARKOVIĆ


  My picture!

Kategorije

Arhiva