Slavko Jovičić

04 Jan, 2017

ЗВОНКО БОГДАН - ПРИЈАТЕЉУ СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН!

— Autor sjovicicslavuj @ 20:32
 
Моја маленкост у разговору са Звонком Богданом.Звонимир „Звонко“ Богдан, рођен је 5. јануара 1942. године у Сомбору. Пјевач је поп-фолк и староградске музике. Поред тога што је познат као сјајан пјевач, он је такође и композитор, сликар, пјесник и џокеј. Препознатљив је и по својим учтивим и џентлменским манирима. Његове пјесме носе мирисе равнице, прошлих дана, боемског живота, Дунава.

Његове пјесме су посвећене женама.

Пјесме певају о љубави, коњима који слободно јуре.  У младости је био ожењен глумицом Гизелом Вуковић. У Суботици посједује винарију „Звонко Богдан“.

Звонко Богдан пјева оригиналне и традиционалне пјесме (нарочито оне везане за Буњевце, уз пратњу тамбурашког оркестра. Прву ауторску пјесму „Сваке ноћи теби певам“ снимио је 3. децембра 1968. године. Једна од пјесама по којој је познат, а коју је сам компоновао је "Еј, салаши на северу Бачке" коју је написао 16. фебруара 1971. 45 година рада обеиљежио је концертом 24. новембра 2013. у Сава Центру у Београду.--------------------------------------------------------------------------
Када падне први снег ...

Kada padne prvi sneg
------------------
Kada padne prvi sneg
kada padne prvi sneg

Ja upregnem konja dva
dva vatrena sokola
pa se sankam noc i dan
(2x)

Mnogo zena srecem tad
mnogo zena srecem tad

Svakoj blagi osm'jeh dam
poznajem je ili ne
ni jednoj se ne rugam
(2x)

Svaku zenu volim ja
svaku zenu volim ja

Bila ona plavusa
smedja il' garavusa
svaku zenu volim, ja
(2x)

Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.rs