Slavko Jovičić -

Данас, 27.фебруара је Свети Кирил словенски - Ћириловдан

Autor sjovicicslavuj | 27 Februar, 2016 | read_nums (281)
   

  Православни верници данас славе Светог Кирила словенског, односно празник који се назива још и Ћириловдан.

  Кирило (Ћирило) и Методије су рођена брата из Солуна која су ширила хришћанство и писменост међу Словенима.

  Срби и данас користе ћирилично писмо које је назив добило управо по Кирилу.

  Данашњи дан, иако је у православној вери познат као Ћириловдан, није календару Српске православне цркве уписан црвеним словом.

    Браћа рођена, родом из Солуна, од родитеља знаменитих и богатих, Лава и Марије. Старији брат Методије као официр проведе десет година међу Словенима (македонским) и тако научи словенски језик. 

  По том се Методије удаљи у гору Олимп и предаде монашом подвигу. Ту му се придружи доцније и Кирил (Константин). Но када хазарски цар Каган потражи од цара Михаила проповеднике вере Христове, тада по заповести царевој ова два брата буду пронађени и послати међу Хазаре. Убедивши Кагана у веру Христову, они га крстише са великим бројем његових доглавника и још већим бројем народа. После извесног времена они се врате у Цариград, где саставе азбуку словенску од тридесет осам слова, и почну преводити црквене књиге с грчког на словенски. 

  На позив кнеза Растислава оду у Моравску, где веру благочестиву распростреше и утврдише, а књиге умножише и дадоше их свештеницима, да уче омладину. На позив папе оду у Рим, где се Кирил разболе и умре 14. фебруара 869. године. Тада се Методије врати у Моравску и потруди се до смрти на утврђењу вере Христове међу Словенима. 

  По његовој смрти - а он се упокоји у Господу 6. априла 885. године - ученици његови, петочисленици, са светим Климентом као епископом на челу, пређоше Дунав и спустише се на југ, у Македонију, где, из Охрида, продужише међу Словенима посао, започети Кирилом и Методијем на северу.

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva