Slavko Jovičić -

Данас, 12.5. је Свети ВАСИЛИЈЕ Острошки и Тврдошки

Autor sjovicicslavuj | 11 Maj, 2015 | read_nums (797)
   

   Свети ВАСИЛИЈЕ Острошки и Тврдошки родио се у селу Мркоњићу, у Поповом Пољу 28. децембра 1610. године, од побожних родитеља Петра и Анастасије Јовановић.

  На крштењу је добио име Стојан. Прву књигу учио је у манастиру Завали, а у манастиру Тврдошу се замонашио добивши име Василије. После боравка у Светој Гори, у Пећкој патријаршији је рукоположен у чин епископа. Као епископ је најпре боравио у Тврдошу, а касније прелази у Острог. 

  Неуморан у подвизима молитве, поста, физичког труда и многобројних брига за добро своје пастве, Свети Василије се упокојио 29. априла 1671. год. Одмах по престављењу Свечевом, народ поче долазити на његов гроб и молити му се, као што му долазаше и за време његовог земаљског живота.

  А на гробу се почеше дешавати многобројна чуда, која ни до данас, поред његових целебних моштију у Острогу не престају. 

  СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ЧУДОТВОРАЦ И ИСЦЕЛИТЕЉ, говори о историјској сложености живота српског народа у вековима пре и после рођења Светог Василија у чијој личности је сублимисана вековна жеђ српског народа да се остане свој и на своме, упркос великим силама, првенствено Турској, Аустро-угарској и Ватикану, које су имале сталне духовне и територијалне претензије према овим просторима.
  *********************************
       
       Манастир Острог најзначајнији је центар верског ходочашћа на овим просторима - светилиште св. Василија Острошког Чудотворца. Манастир је саборно место припадника православне, исламске и католичке вероисповијести. Подигао га је свети Василије Острошки 1666. године испод Острошких греда.

  Према народном предању, седам година после смрти, његово тело нађено је целовито. Саркофаг са свечевим моштима од тада се налази у цркви Ваведења Богородице у Горњем манастиру, који је увучен у природно пећинско удубљење.

  Смештен на самим литицима стеновитог планинског масива, манастир представља право чудо природне лепоте. Свети Василије сматра се чудотворцем и исцељитељем и највећи је црногорски светац. Острог је највеће ходочасничко место у Црној Гори где долазе верници из свих крајева света, нарочито лети у време одржавања традиционалних сабора.

   
       Манастир се налази између Даниловграда и Никшића. Према обичајима, до Горњег манастира у коме се налазе мошти Светог Василија, не ваља ићи колима, већ бос и пешке, кроз малу шуму, попут ходочасника. Овде долазе сиромашни и богати из свих крајева да нађу животу и души лека.

  Острог је место где се још једино на свету чуда заиста и дешавају. Импресивна слика манастира у стрмогледним литицама остаје незаборавна визура. Доњи манастир са црквом Свете Тројице из 1824, конаком и богословијом из 1742. године, посебно је светилиште ходочасничког места.
   

2 Komentari & 0 Trekbekovi od "Данас, 12.5. је Свети ВАСИЛИЈЕ Острошки и Тврдошки"

  dobro si sastavio ovaj članak ,i tačno je da se čuda dešavaju pa bih samo dodao istorijsku činjenicu -mirko petrović je sa malobrojnim plemenicima branio i odbranio manastir Ostrog od turske višestruko nadnoćne vojske a to je bilo moguće zaista samo uz višnju pomoć svetiteljevu .zapisano je da sveti Vasilije plemenit ,pravičan ali oštar i strog zaštitnik slabih ,hitro lično dolazi u pomoć ali i teško kažnjava nasilnike i gorde ,što je jedinstven slučaj među svetiteljima koji retko uzimaju božju pravdu u svoje ruke.lično se uzdam u njegovu naklonost i pravo da ti kažem imam istinsko strahopoštovanje prema ovom našem svetitelju .

  Autor mediterraneo 11 Maj 2015, 23:18

  Вјероисповијест и вјера у Бога, па и вјера у светитеље је индивидуално право сваког човјека!

  Велике истине о помоћи овог светитеља свим људима без обзира на вјероисповијест, боју коже, нацију, пол и слично - доказују стварну помоћ људима!

  СВЕТИ ОЧЕ ВАСИЛИЈЕ МОЛИ БОГА ЗА НАС!

  У славу и милост у молитвама великом светитељу - СВЕТОМ ВАСИЛИЈУ ОСТРОШКОМ!

  Autor sjovicicslavuj 11 Maj 2015, 23:53
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva