Slavko Jovičić -

Данас, 28.07. су: Свети мученици Кирик и Јулита

Autor sjovicicslavuj | 28 Jul, 2014 | read_nums (316)

   Данас, 28.07. су: Свети мученици Кирик и Јулита ; 

  Свети равноапостолни Владимир Кијевски


  Ова светитељка беше од рода племићког. Рано обудове и оста с новорођеним младенцем Кириком. 
  Живљаше у Иконији граду ликаонијском, и беше сва предана вери Христовој. Свога синчића крсти одмах по рођењу, а када му беше три године, она га научи вери и молитви онолико колико дете тога узраста могаше примити.

  Када Диоклецијан нареди гоњење хришћана, у граду Иконији би проливена многа невина крв. Јулита узе свога сина и склони се од гнева незнабожачког у град Селевкију. Но и тамо не беше боље. Јулита беше ухваћена и као хришћанка изведена пред судију.

  Пошто Јулита храбро изјави своју веру у Господа Исуса, судија, да би је ражалио и поколебао, узе дете на своје руке и поче га миловати. Но Кирик викаше иза гласа: „Ја сам хришћанин, пусти ме матери!” и поче ручицама својим гребати судију одвраћајући своје лице од њега. Расрди се судија, тресну дете о земљу и отури ногом, а дете се скотрља низ камене степенице, и предаде Богу своју свету и невину душу.

  Видећи како Кирик пострада пре ње, света Јулита беше радосна и заблагодари Богу, што сина њеног удостоји мученичког венца. После многих мука и Јулита би мачем посечена 304. године.

  Мошти светих Кирика и Јулите до дана данашњега су чудотворне.
  Један део моштију ових светитеља налази се у Охриду у цркви Свете Богородице Болничке.
   
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva