Slavko Jovičić -

BiH - Pobuna političara i vjerskih dužnosnika u BiH zbog legalizacije gay brakova

Autor sjovicicslavuj | 6 Jun, 2009 | read_nums (474)
  Zbog homoseksualnih brakova EU blokira ukidanje viza za BiH
       
  05. 06. 2009. |Autor Zdenko Jurilj
   

   

                          

   

  Do viza donošenjem zakona o gay brakovima
   
   
     

  Hoće li građani BiH u zemlje EU-a putovati sa ili bez viza, zavisi, između ostaloga, i od toga hoće li Dom naroda državnog Parlamenta usvojiti prijedlog zakona kojim se omogućava sklapanje istospolnih brakova i usvajanje djece članovima homoseksualne zajednice.

  Crkva protiv
  Zakonski prijedlog je naišao na oštro protivljenje predstavnika Srpske pravoslavne te Katoličke crkve, Islamske i Židovske zajednice, okupljenih oko Međureligijskog vijeće BiH. No, predstavnici međunarodne zajednice i udruženje “Queer BiH” podsjećaju kako je 16 međunarodnih konvencija sastavni dio Ustava BiH, između kojih je i Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

  Ukoliko zakon ne bude prošao parlamentarnu proceduru i ne bude podržan od zastupnika koji su inače već dobili sugestije od vjerskih zajednica da ga ne prihvate, “Queer BiH” prijeti organiziranjem masovnih prosvjeda. Na drugoj strani zastupnici najjačih parlamentarnih stranaka poručuju kako neće dopustiti da zakon o istospolnim brakovima, bez obzira na ultimatume međunarodne zajednice, u ovakvoj formi prođe kroz državni Parlament.

  Najživopisnije pojašnjenje o ovoj temi iznio je zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić, koji u potpunosti podržava stavove Međureligijskog vijeća BiH. - Želim u Parlamentu BiH predstaviti inicijativu Međureligijskog vijeća BiH u vezi s ovim zakonom.

  Što se mene osobno tiče, bez obzira na mogući gnjev populacije koje se tiče ovaj prijedlog zakona, nikada neću podržati zakon koji omogućava brak muškarca s muškarcem ili djevojke s djevojkom, a kamoli da im se omogući usvajanje djece! To je neprirodno i ne pada mi na pamet glasovati za svakakve bedastoće koje od nas zahtijeva Europska unija. Takvi zakoni i takve inicijative vode civilizaciju u sunovrat - tvrdi Jovičić.


  Prijedlog usvojen
  Spomenimo kako je Zastupnički dom Parlamenta BiH Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije, kojim se legaliziraju istospolni brakovi, usvojio 27. svibnja. Dom naroda državnog Parlamenta o ovom će zakonu raspravljati 17. lipnja ove godine.


  ___________________________________________________________

  NAPOMENA: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

  Poslednji pasos iz gornjeg teksta je netačan i to su objavili mnogi mediji, najvjerovatnije što ne poznaju poslovničku proceduru donošenja zakona!

  Naime, Predstavnički /Zastupnički/ dom  Parlamenta BiH je Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije usvojio u prvom čitanju, a to znači da su podržani samo principi ovog zakona, odnosno poslanici nisu osporili ustavni osnov za donošenje ovog zakona.

   Nakon prvog usvajanja principa zakona, amandmanska faza traje 15 dana. To znači da poslanici mogu predlagati amandmane do 12. juna. Poslije toga, svi uloženi amandmani na predložene članove zakona se dostavljaju Ustavno-pravnoj komisiji Predstavničkog doma na razmatranje.

  Ustavna komisija obavještava Predstavnički dom o svojim zaključcima i predlaže Domu da ih prihvati ili odbije, što zavisi od rezultata glasanja članova komisije.

  Ako Ustavno-pravna komisija odbije neki uloženi amandman, onda njegov podnosilac mora u roku od 48 sati obnoviti u istovjetnom tekstu svoj amandman, jer na taj način stiče pravo da svoj amandman brani na plenarnom zasijedanju Predstavničkog doma.

  Predstavnički dom na plenarnoj sjednici se izjašnjava o prijedlogu Ustavno-pravne komisije i o amandmanima, koje Komisija nije prihvatila, ako ih je predlagač  u propisanoj proceduri ponovo obnovio.

   O konačnom izjašnjavanju o ovom zakonu Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će se, u drugom /konačnom/ čitanju - izjasniti na jednoj od sjednica krajem ovog mjeseca! 

   Dakle, suština je u tome da nije tačno da je Predstavnički dom usvojio konačnu verziju predloženog zakona!!!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva