Slavko Jovičić -

BiH - Crkve protiv gej brakova?!

Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2009 | read_nums (486)

  SARAJEVO, 05.06.2009.

  Zakon o zabrani diskriminacije izazvao brojne polemike u BiH, jer homoseksualcima omogućava da stupaju u brak i da usvajaju decu. SPC, Rimokatolička crkva, Islamska i Jevrejska zajednica traže od poslanika da ne usvoje ovaj zakon.


   
   Složni protiv nakaradnog zakona... Međureligijsko veće BiH

  Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je nedavno Predlog zakona o zabrani diskriminacije koji omogućava sklapanje istopolnih brakova i usvajanje dece članovima homoseksualne zajednice, uprkos žestokom protivljenju predstavnika svih crkava i verskih zajednica u BiH.

  _______________________________________________________________


   Šaraba: Ugledati se na Srbiju

   

  Delegat SDS-a u Domu naroda Slobodan Šaraba kaže da je zakon jako konfuzan, nedorečen i verovatno od nekoga prepisan. On veruje da će poslanici u Predstavničkom domu uvažiti stavove MRV-a BiH i predložiti amandmane koji će onemogućiti legalizaciju istopolnih brakova.

  - Ukoliko to ne urade, uveren sam da će zakon pasti u Domu naroda. Međunarodna zajednica traži da se usvoji ovaj zakon, ali znamo da je nedavno i u Srbiji bila slična situacija i da su uspeli da donesu zakon, koji je zadovoljio i međunarodnu zajednicu i verske zajednice. Tako treba da bude i u BiH - kaže Šaraba.

  ________________________________________________________________

  Pod obrazloženjem da je usvajanje pomenutog zakona obaveza BiH kako bi se liberalizovao vizni režim, poslanici su podržali sporni zakonski predlog, što su odmah oštro osudili predstavnici Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve, te Islamske i Jevrejske zajednice, okupljeni u Međureligijsko veće (MRV) BiH.

  Protiv gej brakova

  Prema tvrdnjama zvaničnika MRV-a, zakon zadire u instituciju braka i vređa prirodnu etiku. On je u suprotnosti sa zakonima o slobodi vere i pravnom statusu crkava i verskih zajednica u BiH.

  Koordinator Izvršnog odbora MRV-a BiH, paroh sarajevski Vanja Jovanović, kaže da MRV nije protiv donošenja zakona o zabrani diskriminacije, ali jeste protiv njegovih odredbi koje diskriminišu crkve i verske zajednice.

  - Ovaj zakon omogućio bi sklapanje brakova među ljudima istog pola. Oni bi mogli da usvajaju decu, što se kosi sa učenjima crkava i verskih zajednica. Ako zakon bude usvojen u sadašnjem obliku, može se desiti da predstavnici crkava i verskih zajednica budu sudski gonjeni zbog iznošenja stavova o određenom pitanju - tvrdi Jovanović.

  Kao primer šta bi se moglo dogoditi ako zakon prođe, Jovanović navodi slučaj velikog muftije Engleske, koji je zbog javno iznetog stava da je protiv sklapanja brakova osoba istog pola zaradio tužbu i završio na sudu.

  - Ovakvim zakonom neko drugi može da bude diskriminisan - naglasio je Jovanović.

  Ekrem Tucaković iz Rijaseta Islamske zajednice BiH kaže da je u stavu Međureligijskog veća BiH sadržan i stav IZ BiH.

  - Islamska zajednica BiH nema ništa protiv toga da se svim građanima obezbedi ravnopravnost, ali jeste protiv onih odredbi zakona koje zadiru u naša načela i učenja - kaže Tucaković.

  Biće amandmana

  Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić Slavuj kaže da u potpunosti podržava stavove MRV-a BiH. On ističe da predstavnicima verskih zajednica zamera što svoje stavove o zakonskim predlozima iznose prvo u medijima, umesto da inicijativu ili mišljenje upute direktno parlamentarcima.

  - Spreman sam da u Parlamentu BiH predstavim inicijativu Međureligijskog veća BiH u vezi sa ovim zakonom. Što se mene lično tiče, bez obzira na mogući gnev pedera i opasnost koja preti dupetu, nikada neću podržati zakon koji omogućava venčanje muškarca sa muškarcem ili devojke sa devojkom, a kamoli da im se omogući da usvajaju i uzgajaju decu! To je neprirodno i ne pada mi na pamet da glasam za svakakvu glupost koju od nas traži Evropska unija. Takvi zakoni i takve inicijative vode civilizaciju u sunovrat - kaže Jovičić.

  fakti

  * Predstavnički dom Parlamenta BiH 27. maja usvojio Predlog zakona o zabrani diskriminacije

  * Predloženi zakon omogućava legalizaciju istopolnih brakova

  * Dom naroda će o ovom zakonu raspravljati 17. juna

  * Međureligijsko veće BiH je NVO koja deluje od 1997. i okuplja predstavnike SPC, Rimokatoličke crkve, Islamske i Jevrejske zajednice u BiH

  ________________________________________________________

  Nezavisni poslanik Momčilo Novaković kaže da deli stavove MRV-a. On, za razliku od Jovičića, ističe da su izlaskom u medije verski dostojnici izabrali najbolji put da alarmiraju javnost i ukažu poslanicima na nedostatke u predloženom zakonu.

  - U prvom čitanju svi poslanici su podržali taj zakon, jer se glasalo o ustavnom osnovu za njegovo donošenje, što nije sporno. Ipak, očigledno je da u zakonu ima nedostataka. Uložiću amandmane kako bi se ti nedostaci otklonili, iako mislim da predstavnici međunarodnih organizacija neće blagonaklono gledati na to - kaže Novaković.

  On dodaje da se protivi legalizaciji istopolnih brakova, jer je, kako kaže, valjda svima jasno da to odudara od našeg sistema vrednosti i tradicije.

  D. MOMIĆ


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva