Slavko Jovičić -

Кад немогуће постане могуће?! Деда Mраз је за све крив?!

Autor sjovicicslavuj | 28 Decembar, 2008 | read_nums (708)

                                          

  НАПОМЕНА: Интегрални текст је објављен у бањалучким дневним новинама "ФОКУС" од 29. 12. 2008. године, под наловом - Дејтон и Дјед Мраз

                          ПИШЕ: Славко Јовичић Славуј                                

  У БиХ је све могуће, па чак и оно што је свугде друго на овој планети немогуће!? Овде  се и данас краде све и свашта. Органи гоњења су у великим проблемима, јер су напросто онемогућени да открију све крађе и лоповлуке.

   И док је цела босанскохерцеговачка јавност скоро заокупљена тешким економским темама, док нас већ неколико месеци дрма евидентна економска рецесија, ето,  ми који се бавимо државничким пословима нисмо се баш пуно-плахо узбудили због тога, а требали би даноноћно радити, јер аларм непрестано упозорава да ће идућа година бити не тешка већ претешка за огроман слој становништва.

   Све ми се чини да ми је лакше речи да не знамо одакле да почнемо, јер у БиХ се увек нешто почиње, стално се нешто започиње...

   У Парламенту БиХ смо ратификовали споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом. Једногласно! Сви политичари  у БиХ су одлучни у нстојању да наша земља што пре постане пуноправни члан ЕУ. И ту ништа нема спорно. Међутим, све друго је, по свему судећи, овде и сад, а богами биће и убудуће, спорно. Све је овде дискутабилно и проблематично. Требало би заиста много времена да набројим само најважнија спорна питања, која чекају одговоре?!

   Но, да ипак од нечега кренем. Дакле, залажем се за поштивање Дејтонског споразума, јер БиХ једино тако може да функционише и да опстане. Али, још нисам добио одговор, мада сам у више наврата тражио и постављао питање – ко је украо Дејтонски споразум? Пошто је то и устав ове земље, постављам и питање – ко нам је "украо" БиХ? Има ли је и колико је  још има?

   И, ево, баш два три дана пред нову годину стиже абер из Кантоналног тужилаштва Сарајево да и након опсежних истражних радњи, овај орган није могао утврдити где је Дејтонски споразум? Нема га ни у Председништву БиХ, нема га ни у Министарству иностраних послова, нема га нигде! Очекивао сам да га  надлежни органи пронађу и да нам га предају као новогодишњи пакетић. Но, био сам у заблуди, признајем.  Јер забога, од  давнина се зна да новогодишње дарове дели Деда Mраз, а не тужилаштво и полиција. Деле по нешто и хумани људи, мада је и хуманост изгубила на својој вредности, јер мало је данас оних који имају и превише и који би хтели да дају онима који немају ништа, осим голих живота.

   Понадах се ја да би у новогодишњим даровима могао бити и Дејтонски споразум, али грдно погреших. Заправо, скоро па сам  заборавио да је Деда Mраз  протеран из Сарајева. Него, питам се ја зашто нико од надлежних није прво завирио у торбу Деда Mраза, па кад би установио да су тамо само слаткиши и дечије играчке, е, тек тада га је требало протерати као невиног, наравно. Али, зато  наше власти, сарајевске дакако, срдачно дочекују само оне који су криви или оне који су опасни по безбедност ове, па и других  земаља, мислим на „алжирце“, наравно.

  И како да, и поред свега, човек остане нормалан у овом конгломерату апсурда и невероватних контраверзи и глупости. Узалуд је, изгледа, Ајнштајн још давно рекао да су само две ствари бесконачне - свемир и људска глупост. Чуј, протерали из Сарајева Деда Mраза коме се, поред деце, радују и одрасли, али су зато најсрдачније дочекали белосветске пробисвете, бандите, терористе и ратнике за ислам - тзв. Алжирску групу?! О боже мој?

   Не знам,  нисам ја баш сигуран  је ли и Деда Mраз као некада у моје време, остао онако поштен и дарежљив или и он у овој економској кризи заогрнут у црвени огртач дрпише оне највредније ствари из вреће, а деци оставља само гумене бомбоне. Ипак, кад све саберем и одузмем - једини кривац за све је искључиво  Деда Mраз!? Нико други осим њега!?                   

   Уместо кочија и Деда Мраза, ових предновогодишњих дана на сарајевским улицама се нашао "Хиџрет дедо" обућен у традиционалну муслиманску ношњу и са коњским кочијама и запрегама се креће по трамвајским шинама....??? /Напомена:Управо у време настајања овог текста - муслимани су дочекивали 1.430 хиџретску /исламско-муслиманску/ Нову годину...Управо је и зато -  улогу Деда Мраза који је протеран из Сарајева, преузео "Хиџрет дедо"...

   Страх се брате увукао у кости скоро сваком човеку, па тако и мени. Данас сви страхују, прво за своју безбедност, јер се мафија и лопови размножавају као кишне глисте. На руку им иде и ова врло повољна светска клима, мислим на неимаштину и економски колапс. Па, онда страх ме је, и  питам се, хоћемо ли економски преживети наредну годину.

  Имам ја и додатних страхова. Све се више плашим да Деда мраз, кад је већ најурен из Сарајева, негде у Републици Српској из своје торбе не извуче Дејтонски споразум и то преведен са Енглеског на наш - Српски језик или, не дај боже, на језике конститутивних народа у БиХ. Још би нам само то требало и то у време кад   смо  таман  скинули многе анатеме и хипотеке са нашег народа.

   А, онда контам – па шта би било и да поштени лопов или проналазач однекуд и врати украдени Дејтонски споразум? Ето, шта би ми са њим? Прво, никада га нисмо верификовали у Парламенту БиХ, једино за тај посао - надлежној институцији. Види сад нових јада. Очекује нас уставна реформа и сагласни смо да мењамо устав, али како нешто мењати кад никада и нигде није ни усвојено, потврђено, ратификовано, ма сасвим је сведно који би био примењен термин, односно израз?! Чудан неки редослед потеза. Нисам ни ја баш толико наиван па да оставим простора разним експертима који би једва дочекали да кажу: „одлично, нема Дејтонског споразума, онда важи предратни Устав бивше Републике БиХ“!? Али, заборављају они да је Дејтонски споразум много важнији и значајнији  од сваког другог политичког и правног акта у овој земљи. Јер, међународни споразуми имају супермат над домаћим актима и, такође, домаћим законодовством.

   Одох ја и предалеко, мада ми никако с ума не силази Дејтонски споразум! Ништа од мене више не зависи. Уосталом, зашто да се једини ја бринем за то, кад сви други размишљају о новој години.  Срећна вам Нова 2009. година, драги мој народе и, такође, конститутивни народи у БиХ, а и вама осталим, и свакако и вама још преосталим!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva