Slavko Jovičić -

Borba protiv mafije

Autor sjovicicslavuj | 12 Decembar, 2008 | read_nums (625)
  Puls - kolumna
  PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj | 12.12.2008  

  Na nedavnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na zahtjev Kluba SNSD, na dnevnom redu imali smo aktuelnu bezbjednosnu situaciju u BiH, s posebnim osvrtom na terorizam

  Traženu informaciju  dobili smo samo dan prije održavanja sjednice, što smo ocijenili kao vrlo neozbiljan potez Ministarstva bezbjednosti i nikako nismo mogli da prihvatimo, rekao bih, vrlo neozbiljan odnos predstavnika tako važne institucije prema nama, poslanicima. Pogotovo, nismo bili zadovoljni sadržajem podataka koji su prezentovani u informaciji.

  Ali, ono o čemu želim da pišem jeste moj prijedlog zaključka, koji je usvojen na sjednici ovog doma 3. decembra 2008. godine. U prijedlogu zaključka tražio sam da nadležna ministarstva, Ministarstvo pravde i  Ministarstvo bezbjednosti, pripreme izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. Izmjene će tretirati povećanje krivičnih sankcija na maksimalnu zatvorsku kaznu predviđenu našim zakonodavstvom, koje će biti izricane i do 40 godina za najteže oblike svih kriminalnih radnji i pošasti!

  Tako će za sva djela terorizma, dilanja droge, trgovine ljudima, oružjem i svim opasnim stvarima koje mogu da ugroze bezbjednost ljudi i materijalnih sredstava, teška nasilja nad djecom (silovanja), te neke oblike najtežeg organizovanog kriminala, biti predviđene maksimalne zatvorske kazne i do 40 godina zatvora, koliko je predviđeno domaćim zakonodavstvom.

  Očekujem da nadležna ministarstva što prije ispune svoju obavezu i da odgovore na moj prijedlog zaključka, koji je Predstavnički dom usvojio na sjednici 3. decembra ove godine.

  Cilj moje inicijative jeste da stvorimo zakonske preduslove pravosudnim organima da, na zakonit i institucionalan način, mogu da se obračunaju sa svim vidovima najopasnijeg i najorganizovanijeg kriminala. Ova zemlja ne smije dozvoliti da je pobijedi mafija i lopovi, odnosno teroristi koji siju strah i trepet i zastrašuju poštene građane. Nakon izmjena i dopuna Krivičnog zakona i nakon zaprećivanja maksimalnih zatvorskih kazni, za sve pošasti za koje tražim povećanje sa sadašnjih zakonskih kazni na maksimalne, naravno da očekujem i da  pravosudni sistem, zajedno sa svim bezbjednosnim agencijama u BiH, definitivno krene u slamanje svih najtežih kriminalnih aktivnosti i svih drugih oblika zločinačkih djelovanja.

  U slamanju svih najtežih oblika kriminala moramo naći novac za kadrovsko i svako drugo opremanje bezbjednosnih agencija, uključujući tu i entitetske MUP-ove, kao nezaobilazan faktor u očuvanju ukupne bezbjednosne situacije u zemlji. Nas očekuje vrlo teška naredna kalendarska godina, a posebno ekonomska, kada možemo da očekujemo otpuštanje na hiljade radnika, pa i velike socijalne nemire. U takvoj situaciji imaćemo ugroženu unutrašnju bezbjednost i država mora biti spremna za to. Svim raspoloživim sredstvima ova zemlja mora odgovoriti na sve izazove i mora primijeniti sve materijalne i tehničke resurse protiv onih čije su namjere usmjerene ka narušavanju unutrašnje bezbjednosti i ugrožavanju ustavnog poretka.

  Ova država spriječiće svaki oblik destruktivnih ponašanja koji bi ugrozio bezbjednost građana. I tu kompromisa s mafijom nema i nikada ga neće ni biti!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva