Slavko Jovičić -

SADOVIĆ GOSPODAR TAJNIH ARHIVA

Autor sjovicicslavuj | 17 Oktobar, 2008 | read_nums (625)

  SARAJEVO, 17.10.2008

  PRESS                   

  LINK - http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=49308&sectionId=51      

  Svi poslanici i svi zaposleni u zajedničkim organima BiH uskoro će imati pristup svim dosijeima, a tajni arhivi biće pod kontrolom ministra bezbednosti Tarika Sadovića, osvedočenog zaštitnika mudžahedina

   
   

  NEMA VIŠE TAJNI... Ko će sve pregledati dosijee

  Najkasnije do Nove godine Bosna i Hercegovina će postati zemlja bez ijedne tajne, bez strogo poverljive informacije i bez dosijea koji bio sakriven od očiju javnosti!

  Tarik Sadović


  Naime, prema novom Zakonu o zaštiti tajnih podataka, koji bi do kraja godine trebalo da bude usvojen, poslanici i delegati u oba doma Parlamentarne skupštine BiH dobiće pristup podacima svih stepena tajnosti, i to bez prethodnih provera koje je do sada obavljala Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA) BiH! Posle toga, parlamentarcima će za neograničen uvid u tajne arhive biti potrebna samo saglasnost ministra bezbednosti BiH Tarika Sadovića, kog su i najviši predstavnici međunarodne zajednice javno kritikovali zbog izuzetno prisnih odnosa sa Abu Hamzom i drugim vođama mudžahedina u Bosni.

  Član Zajedničke komisije za nadzor nad OBA i jedan od kreatora izmena pomenutog zakona Slavko Jovičić Slavuj kaže da postoje tri stepena tajnosti podataka: poverljivi, tajni i vrlo tajni. Pristup svim ovim podacima imaće i svi zaposleni u zajedničkim institucijama, ali će oni podlegati dodatnim proverama.


                                  
   

  - Naravno da neki slabije pozicionirani funkcioneri neće moći da dobijaju te dozvole, osim u retkim slučajevima. Takođe, niko neće moći da „prečešljava" podatke kada mu se prohte, već samo onda kada su mu oni neophodni u okviru posla koji obavlja. Prethodno će svi službenici morati da prođu rigorozne procedure kao što je popunjavanje obimnog upitnika sa svim podacima, koje kasnije proverava OBA! Tek posle te provere, dobija se saglasnost od ministra bezbednosti za pristup tajnim podacima - objašnjava Jovičić.

  On ističe da će provera OBA biti oslobođeni parlamentarci i da je to jedna od ključnih promena u izmenama zakona. Sve ovo se, tvrde predlagači, radi se po ugledu na savremena demokratska društva i parlamentarne sisteme, poput nemačkog ili austrijskog.

  - Svi poslanici i delegati koji su izabrani u parlament prethodno moraju da prođu sve bitne provere, tako da dodatne aktivnosti nisu potrebne. Posle ovih izmena, tačno će se znati ko je, kada i u kojem trenutku imao uvid u strogo poverljive podatke koji nisu za širu javnost. Naravno, nikada ne treba isključiti mogućnost zloupotreba, ali će veoma brzo moći da se utvrdi od koga su informacije procurile - zaključuje Jovičić.

  ___________________________________________________

  fakti

   -  Izmene Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH naći će se na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 22. oktobra

   - Do sada su svi parlamentarci za uvid u tajne podatke morali proći posebne provere u OBA

   - U BiH je početkom novembra prošle godine dopremljena najsofisticiranija oprema za prisluškivanje

    - Oprema omogućava prisluškivanje fiksnih i mobilnih telefona, telefaksa, te elektronske pošte i SMS poruka

  __________________________________________________

  Popović: Ko kontroliše Sadovića?

  Javnost u RS, međutim, ove bezbednosne promene ocenjuje kao novi udar na privatnost građana. Vojno-politički analitičar Gostimir Popović tvrdi da bi primena zakona mogla da izazove velike probleme.

                                              

  Gostimir Popović tvrdi da je najproblematičnije davanje ogromne odgovornosti i ovlašćenja ministru bezbednosti BiH.

  - On se već dovoljno iskompromitovao. Ako Sadović kontroliše sve koji imaju uvid u te podatke, postavlja se pitanje ko kontroliše Sadovića? Da li to možda radi Abu Hamza ili Abu Mali?! Zbog toga Sadoviću nikako ne treba dozvoliti da kontroliše i tu oblast! Plašim se da se ceo posao koji se, verovatno, radi sa dobrom namerom, ne pretvori u cirkus - kaže Popović.

   - Kada pogledam ko će sve moći da ima uvid u te informacije, plašim se da upotreba tajnih podataka ne preraste u klasičnu zloupotrebu jer činjenica je da bi pristup njima moglo da ima 22.000 zaposlenih u zajedničkim institucijama. Nema sumnje da pitanje pristupa poverljivim informacijama treba zakonski regulisati. Ali, pitanje je da li političarima treba ostaviti toliku moć i slobodu jer svi znamo kakvim se oni podmetanjima služe - ističe Popović.

  Predsednik Centra za humanu politiku Momir Dejanović za Press RS kaže da ova mogućnost za parlamentarce jeste u skladu sa evropskim standardima, ali da će je, u sistemu kakav je na snazi u BiH, biti vrlo teško sprovesti na pravi način.

                                            

  - Zloupotreba će biti i sa tim podacima, baš kao i sa prisluškivanjem, zbog čega su građani s pravom zabrinuti. Podatke koji se dobijaju na taj način trebalo bi da zna samo mali krug ljudi. Ali, u našem ambijentu to prosto nije moguće - tvrdi Dejanović.

  Ž. MARKOVIĆ


Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva