Slavko Jovičić -

ODLUKA unatoč upozorenjima da se prisluškivanje povjeri kadrovima SIPA-e i OSA-e

Autor sjovicicslavuj | 31 Avgust, 2008 | read_nums (621)
   
  Oglasima do eksperta za prisluškivanje u BiH
  Autor Dejan JAZVIĆ -Večernji list
   
   
  Foto: Arhiva Večernjeg lista
   
     
  SARAJEVO - Agencija za državnu službu je u ime SIPA-e raspisala javni natječaj za veći broj radnih mjesta u Centru za zakonito presretanje komunikacija. Riječ je o posebnom odjelu u SIPA-i koji će, uz OSA-u, jedini moći koristiti novu zakonsku i tehničku mogućnost prisluškivanja. Oni koji budu primljeni imat će status državnog službenika, osnovnu plaću od 1359 KM, a zadaća će im, među ostalim, biti "procesuiranje naredbi o presretanju komunikacija i njihov prekid".

  Osjetljivi poslovi
  Član Zajedničkog sigurnosno-obavještajnog povjerenstva Parlamenta BiH i bivši obavještajac Slavko Jovičić Slavuj kazao nam je kako nema informacija da je raspisan natječaj i upozorava kako će putem povjerenstva inzistirati da se osjetljivi poslovi prisluškivanja povjere najboljim i provjerenim kadrovima u SIPA-i i OSA-i.

  - Obični građani BiH ne bi trebali strahovati od prisluškivanja jer oni neće biti predmet obrade. Ove agencije će moći prisluškivati samo na temelju sudskih odluka.

  Naredbe i poslovi
  Međutim, kao čovjek kome je bliska ta djelatnost, mogu kazati da neće biti moguće potpuno spriječiti eventualne zlouporabe. Teško će biti odrediti je li neki pojedinac koji radi na tim poslovima zloporabio svoj položaj.

  Zbog toga je važno da poslovi prisluškivanja budu povjereni najboljim kadrovima i na tome ćemo inzistirati u razgovoru s direktorima obje agencije - kaže Jovičić, dodajući da bi bilo neozbiljno zapošljavati "ljude s ulice" na poslovima prisluškivanja. On vjeruje kako će se najviše naredbi za legalno prisluškivanje odnositi na organizirane kriminalne skupine, poput krijumčara droge.

  My picture!

Kategorije

Arhiva