Slavko Jovičić -

Бих - Подржани принципи о Приједлогу закона о слободним зонама

Autor sjovicicslavuj | 31 Avgust, 2009 | read_nums (621)

   

  САРАЈЕВО, 31. АВГУСТА /СРНА/ - Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ подржала је данас принципе Приједлога закона о слободним зонама у БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

  Предсједавајући Комисије Славко Јовичић изјавио је Срни да ће овај приједлог закона морати бити поправљен амандманима, јер много тога није дефинисано.

  "Мора се поправљати, јер je већ пет година на снази био закон који није примјењив и био је у супротности са царинском политиком Европске уније и БиХ. Сада је ријеч о новом тексту закона који ће бити у складу са европском праксом", рекао је Јовичић.

  Комисија је данас примила к знању протестну ноту Хрватске у вези са усвајањем Закона о заштити домаће производње у оквиру Споразума ЦЕФТА.

  "Чланови комисије су обавезали надлежне институције да пошаљу обавјештење да се то питање сада налази на Уставном суду БиХ и да се чека његова одлука", рекао је он.

  Јовичић је истакао да се као предсједавјући Комисије залаже да се на све такве ноте одговори, јер је ријеч односима са сусједима.

  "Није ми јасно што су пожурили са дипломатском нотом и упозорењем јер треба сачекати одлуку Уставног суда БиХ. Залажемо се да Министарство иностраних послова одговори", рекао је он.

  Комисија је, такође, примила к знању и протестно писмо "Карлсберга БХ" ДОО поводом усвајања Закона о заштити домаће производње у оквиру Споразума ЦЕФТА, као и Захтјев Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Посавског кантона за хитно доношење одлука везаних за пољопривредну производњу.

  Уставни суд БиХ је почетком јула донио привремену мјеру којом се до коначне одлуке ове правосудне институције обуставља примјена Закона о заштити домаће производње у оквиру ЦЕФТА-е којим су уведене царине на производе из Хрватске и Србије.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva