Slavko Jovičić -

БиХ - О акцизама поново на сљедећој сједници

Autor sjovicicslavuj | 14 Maj, 2009 | read_nums (344)
  САРАЈЕВО, 13. МАЈА (СРНА) - Расправа о Приједлогу закона о акцизама у БиХ у Представичком дому Парламентарне скупштине БиХ, која је започета данас, биће прекинута и настављена на наредној сједници овог дома како би се у међувремену добило мишљење Управног одбора Управе за индиректно опорезивање о Приједлогу закона и амандманима на њега, када ће се и гласати о овом законском приједлогу.

  У данашњем дијелу расправе о Приједлогу закона о акцизама у БиХ, којим се предвиђа повећање акциза на цигарете, кафу и гориво, посланик СНСД-а Славко Јовичић рекао је да не може да подржи тај приједлог, јер њиме нису обухваћени сви потребни производи.

  "Мноштво је луксузних производа које треба додатно опорезовати путем акциза", навео је Јовичић, додајући да није ред да исту акцизу плаћају обични грађани и они који имају јахте или луксузна возила.


  Замјеник предсједавајућег Представничког дома Милорад Живковић замјерио је што сједници Представничког дома не присуствује директор УИО Кемал Чаушевић, будући да је за овај закон потребна сагласност те институције и да је ријеч о закону који се тиче сваког грађанина.

  Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог закона о акцизама у БиХ, чијим би доношењем приход БиХ на годишњем нивоу био повећан за око 170 милиона КМ, што се највећим дијелом односи на приходе од акциза на цигарете и остале дуванске производе.

  Истовремено, овим би се законом омогућило повећање прихода за још око 120 милиона КМ на годишњем нивоу на основу додатне акцизе за изградњу путева која би износила 0,10 КМ по литру горива.

  Када је ријеч о цигаретама, Приједлог закона доноси нови модел опорезивања, тако да би кутија цигарета била скупља за 15 фенинга, док би акциза за увоз сирове и пржене кафе била увећана за 50 фенинга по килограму.

  Овим законом врши се корекција и предвиђају стопе акциза за алкохол и алкохолне напитке од осам КМ по литру апсолутног алкохола за воћне природне ракије, чиме се подржавају домаћи произвођачи за повећање производње традиционалних напитака у односу на напитке произведене на бази етилалкохола.

  Приједогом закона уводи се и право поврата акциза за лож уље које се користи за гријање, медицински алкохол и алкохол као репродукциони материјал за производњу лијекова.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva