BANjALUKA - Iako se konstantno može čuti iz institucija BiH da zbog ekonomske krize nema nepredviđenog trošenja novca to u praksi deluje sasvim drugačije. Nastavljena neslavna praksa stalnog zapošljavanja činovnika u 75 institucija BiH.

Tako je u devet institucija BiH za šest meseci ove godine posao dobilo 128 činovnika, pa je uz nove ćate broj činovnika u institucijama BiH na kraju polugodišta dostigao čak 22.011.

Iz dokumenta za pregled dinamike zapošljavanja za period januar - jun 2013. godine, kojim su obuhvaćene sve institucije BiH, pokazuje da je čak 26 institucija i agencija povećalo broj zaposlenih u ovoj godini.

Novih radnih mesta u instituciji najviše je bilo u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH. Ona je broj radnika povećala za 37, pa je na kraju juna imala 741 zaposlenog.

Ni pravosuđe nije bilo imuno na nova radna mesta. Tako su Sud i Tužilaštvo BiH za šest meseci 2013. zaposlili po 20 radnika i sada imaju 264, odnosno 195 zaposlenih.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH takođe je zaposlila 19 osoba, posle čega je broj radnika u ovoj instituciji dostigao 2.450.

U prvoj polovini godine više od 15 institucija zaposlilo je između jednog i pet radnika.

------------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD u Parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za „Novosti“ da nije začuđen porastom broja zaposlenih u državnim institucijama.

- Dok država grca u dugovima i svima su puna usta priče o uštedama raste broj zaposlenih u institucijama. Mislim da će sve ovo dovesti jednog dana do ekonomskog kraha državnih institucija jer je preveliko opterećenje za budžet - navodi Jovičić i dodaje da se ovde vidi i da bez obzira na to što Parlament BiH odlučuje da nema novih radnih mesta u institucijama pojedinci rade šta hoće.

-------------------------------------------------------

MINISTARSTVA

ŠTO se tiče ministarstava, tu je najviše radnika primilo Ministarstvo inostranih poslova BiH njih pet radnika, čime je broj imena na platnom spisku zaokružilo na 500.

PLATE
SAMO za neto plate i naknade zaposlenih u institucijama BiH u prvih šest meseci ove godine potrošeno je čak 150,18 miliona konvertibilnih maraka.