Slavko Jovičić -

Džaferović: Referendum u RS-u o ulasku u NATO bio bi anket

Autor sjovicicslavuj | 30 Avgust, 2013 | read_nums (482)

   Petak, 30 Kolovoz 2013 

   SARAJEVO -  Kao i nebrojeno puta do sada, zastupnici iz dvaju entiteta  na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH imali su suprotstavljena, dijametralno različita mišljenja o mnogim stvarima što je rezultiralo i burnom raspravom o mišljenju Ustavnopravne komisije spomenutog doma o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom čiji su predlagači SDP BiH i Savez za bolju budućnost. Ipak se poslije četverosatne rasprave čini da je većina diskutanata “promašila temu” pa su umjesto prijedloga koji se našao na zastupničkim klupama više i, čini se, radije “raspredali” o NATO-u, međunarodnoj zajednici, bombardiranju i nekom novom entitetskom “pokazivanju mišića”.

  Konkretnije i razumljivije: na sjednici prije dva dana članovi Ustavnopravne komisije iz SDS-a, SNSD-a, DNS-a iz Republike Srpske osporili su i ustavnu osnovu i principe  ovog zakona tako da je na osnovi takve početne diskutantske pozicije tekla i jučerašnja rasprava pa su pojedini federalni zastupnici ocijenili da stranke iz RS-a zapravo odbijaju da se uopće dalje raspravlja o ponuđenim rješenjima.

  Svađe

  Usvajanje navedenog zakona, podsjetimo, jedan je od uvjeta za pristupanje BiH NATO-u tako da je Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP-a, u jednom trenutku rezignirano zapitao zastupnike iz RS-a jesu li oni uopće za članstvo BiH u ovom savezu.
  ----------------------------------------
  Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a, kazala je da građani iz Republike Srpske najprije očekuju vidjeti zatvorena vrata OHR-a pa je poručila: “Budite sigurni da će RS raspisati referendum oko potrebe ulaska u NATO.”
  ------------------------------------------
  Dušanka Majkić iz SNSD-a kazala je kako misli da NATO neće prihvatiti kao svog partnera zemlju u kojoj je pola stanovništva protiv ulaska pod njegovo okrilje.
   --------------------------------------------
  Milorad Živković, dopredsjedatelj Zastupničkog doma, primijetio, aludirajući na zastupnike iz FBiH : “Vi ste izvršitelji naloga međunarodne zajednice.” Živković je također primijetio da je Srbija deset koplja iznad BiH te da pitanje mudžahedina, terorista koji ratuju po svijetu, u Federaciji nitko neće spomenuti.
  -----------------------------------
  Replicirajući i obraćajući se zastupnicima iz Republike Srpske, Magazinović je konstatirao:
  -  Kad me već vučete za jezik, sve i da bude referendum, vi ćete prvi trčati, uvjeravati i moliti ljude da glasuju za NATO, ako ikad dođe do toga – kazao je Magazinović podsjetivši da je i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda glasovao za ulazak u NATO.
  ------------------------------------
  Optužbe

  Šefik Džaferović, predsjednik Ustavnopravne komisije, upozorio je zastupnike iz RS-a da stalno ne potežu referendum jer je NATO državna stvar, a izjašnjavanje na entitetskoj razini bilo bi anketa.
  ----------------------------------------------
  Također i tijekom rasprave o negativnom stavu Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH iz Republike Srpske više puta su potencirali činjenicu da je NATO bombardirao narod u RS-u i da će građani iz RS-a referendumom i odlučiti žele li oni u NATO.
  -------------------------------------
  Slavko Jovičić iz SNSD-a smatra da je put do eventualnog ulaska u NATO još dalek te je izjavio da će dotad NATO pobiti sve režime koji mu smetaju.

  - Vidite što spremaju Siriji, što su uradili Iraku i Sadamu Huseinu, Libiji i Muameru Gadafiju. Svojevremeno je student iz Libije u Beogradu imao stipendiju od 4000 maraka, a gdje su sada – zapitao se Jovičić.

  Prisjetivši se da je na Palama pobio svećenike, Jovičić je kazao da će se njegova djeca protiviti ulasku BiH u NATO, jer “njegovi Hadžićani u Bratuncu zbog bombi s osiromašenim uranom umiru”.
  -----------------------------------------
  Raspravljajući o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, Beriz Belkić iz Stranke za BiH kazao je kako misli da je ovo tehničko pitanje te da je isključivo BiH ovu imovinu dobila međunarodnim ugovorom koji je ona potpisala. Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, između ostalog, predviđa upis prava vlasništva na ime države BiH za 63 objekta i to 39 u FBiH i 23 u RS-u, koje koriste Oružane snage BiH te jedan koristi Ministarstvo obrane BiH.
  -----------------------------------------
  Mostar

  Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH jučer je obavio i raspravu o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Šefik Džaferović, zastupnik SDA i predsjedatelj Komisije, kazao je da je činjenica da ne postoji suglasnost parlamentarne većine da se rješenja u Izbornom zakonu usvoje, ali da se što hitnije mora pristupiti izmjenama Izbornog zakona kako bi izbori za iduću godinu mogli biti raspisani na vrijeme. Članovi Ustavnopravne komisije iz SDP-a obrazlažu da je razlog njihovom protivljenju neprihvatljivo rješenje za Mostar dok su u SDA, osim za Mostar, i protiv izmjena koje se odnose na zatvaranje izbornih lista te na ulogu Glavnog centra za brojanje.

  Piše: H. Ibišević

   http://www.dnevni-list.ba/:daferovic - referendum u rs-u o ulasku u nato bio bi anketa

  ************************************************************

  НАПОМИЊЕМ И ОПОМИЊЕМ!

  ДА СЕ НЕЗАБОРАВИ!

  Петак 30.08.2013
  Годишњица НАТО бомбардовања Републике Српске

  Источно Сарајево, Пале

  На данашњи дан 1995. године почело је НАТО бомбардовање Републике Српске које је трајало до 14. септембра и у коме је убијено више од стотину цивила.

  На положаје Војске Републике Српске НАТО авијација бацила је укупно 1.026 бомби, од чега 708 вођених. Укупна тежина баченог експлозива била је око 10.000 тона.

  НАТО је у акцији под називом "Намјерна сила" користио радиоактивну муницију, уз објашњење да она треба Србе у БиХ да "доведе за преговарачки сто".

  За бомбардовање мјеста која су била под контролом Војске Републике Српске, НАТО је користио осиромашени уранијум.

  Бомбардовање је окончано 14. септембра када је постигнут договор да Војска Републике Српске повуче тешко оружје из такозване Зоне безбиједности што је и учињено закључно са 17. септембром.

  Повод за агресију НАТО пакта била је експлозија на сарајевској пијаци Маркале, која се догодила 28. августа 1995. године, а за коју су оптужени Срби. У извјештају независне комисије из тог периода наведено је да "не постоје јасни докази да су гранате дошле са српских положаја".


   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva