Slavko Jovičić -

Може ли Валтер да одбрани Сарајево?

Autor sjovicicslavuj | 18 Jun, 2013 | read_nums (426)  Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

  Послије мјесеци туробних временских прилика и неприлика, напокон су стигла предивна сунчана јутра. И тако то, ево, траје неколико дана.

  Али временске прилике прате и оне друге и много туробније животне неприлике. 

  Мир и какав такав суживот једних поред других народа разним противуставним активностима покушавају да сруше они којима није ни до суживота, а ни до мира, па на крају крајева није им ни до саме Босне и Херцеговине.

  Јер, да јесте сами би се дозвали памети и прихватили би чињенице и реалност постојања овакве БиХ. А то је земља у којој Дејтон није дух, већ слова преточена у Устав БиХ, који јасно дефинише постојање  РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ у саставу БиХ.

  Једноставно, зли духови и неке авети злокобне прошлости покушавају да се врате на вјечито турболентно и трусно босанскохерцеговачко гео-политички и територијално, увијек интересантно подручје. Кажем интересантно, само зато што се неки никада неће дозвати памети и што неће схватити да су прошла некадашња времена кад су неки одлучивали о судбинама оних других или оних трећих и осталих, а није претешко рећи и оних преосталих народа. 

  Низ је питања која се сама од себе намећу. Старије генерације и југоносталгичари би се врло радо вратили у она досадна стара времена, када је једина историјска промјена била снимање партизанских филмова у којима се унапријед знао вјечити побједник. Тако се унапријед знало да ће мала групица партизана и то увијек на спектакуларан, на мудар и стратегијски перфектан начин, у неравноправној борби, извојевати сигурну побједу против надмоћних Нијемаца, четника, усташа и иних издајника своје земље.

  Прошле су године и године док нисам сазнао да је постојала и "Ханџар дивизија" илити њемачка колаборационалистичка муслиманска војна "сила". Барем су тако  у школама учене многе генерације. Је ли то била истина? Не зна се, али се зна да кроз вјекове историју пишу побједници!

  Идуће године биће стогодишњица Сарајевског атентата у којем је Гаврило Принцип на улицама Сарајева извршио атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда и његову  супругу Софију 28. јуна 1914. године.  Организацију "Млада Босна" чинили су припадници свих народа /тада није било осталих!/.

  Данас се покушава  промијенити историја, а зна се и коме је у интересу да мијења и да препарира историјске чињенице. Прво су забетонирали стопе Гаврила Принципа испред некадашњег Музеја Младе Босне, а затим су деценијама слављеног јунака Гаврила Принципа прогласили терористом и то баш тамо, на лицу мјеста, у Сарајеву. 

  Не памтим кад сам чуо, а и питање је да ли ће се више икада  и чути пјесма Сафета Исовића, сигурно најбољег извођача севдалинке о јунаштву Гаврила Принципа. 

  И ето тако, нема Принципа, нема Сафета, а нема ни познате севдалинке, као што нема ни стопа утиснутих у асвалт испред музеја. Нема много тога из некадашњег времена и некадашњег Сарајева. Нема ни Улице Владимира Перића Валтера, а нема ни Валтера да брани Сарајево. Једино и на сву срећу још увијек је жив славни српски глумац Бата Живојиновић, који је одиграо сјајну улогу "Валтера".

  Уосталом, зашто бих се ја враћао у та времена кад то боље од мене зна сваки Кинез. Данас се Бата бори са тешким здравственим проблемима и није више у могућности да брани Сарајево.

  Питам се у овој савременој ери цивилизације од кога данас Сарајево треба бранити? 

  На ова питања и на мноштво других одговоре треба да дају они који данас ултимативно траже да БиХ буде уређена по њиховој вољи, по вољи једног народа. Али никад се ничија жеља не може испунити, а ни реализовати воља, ако се другима не чини невоља!

  Памети никад нико није имао превише и није проблем у томе, већ у другим круцијалним стварима, а оне су да памећу треба владати. Но, да би се то и остварило сваки човјек прво сам у себи мора побиједити и савладати све негативности и све злочудне пориве.

  Само на тај начин можемо даље.

  Ја крећем напријед!

  Вјерујем да има наде и да постоје шансе за нашу будућност....

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva