Slavko Jovičić -

Zvaničnici RS: Incko tendenciozno napada Srpsku

Autor sjovicicslavuj | 16 Maj, 2013 | read_nums (323)

   

  Odgovor iz Srpske na kritiku visokog predstavnika u Savetu bezbednosti UN. Visoki predstavnik optužio RS za razbijanje Bosne. Inckov izveštaj netačan, stav RS

  BANjALUKA - Izveštaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je podneo Savetu bezbednosti UN, pati od tendenciozne kritike prema rukovodstu Srpske. Klevetama na račun predsednika Srpske Milorada Dodika Incko namerava da produži mandat svoje kancelarije, ocenili su političari u Srpskoj.

  -----------------------------------------------------------

  Inckov izveštaj kritikovao je i predstavnik Rusije u UN, koji je rekao da Rusija traži objektivniji izveštaj.

  - Izveštaj visokog predstavnika u BiH je detaljan, ali ne prikazuje objektivno stanje u zemlji, treba pročitati i izveštaj Srpske o političkoj situaciji u BiH - kazao je ruski predstavnik u SB UN.

  --------------------------------------------------------------

  Zanimljivo je da je Incko u SB UN govorio o nefunkcionisanju Federacije BiH, hapšenju predsednika ovog entiteta Živka Budimira, nesprovođenju odluke "Sejdić - Finci", ali je, i pored toga, osuo paljbu samo po Srpskoj, što su političari u RS ocenili klasičnom zamenom teza.

  Incko je naveo da predsednik Srpske Milorad Dodik svojim izjavama preti teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

  - Dodik ugrožava celovitost BiH - naglasio je Incko, čiji je izveštaj podržala Rozmeri Dikarlo, predstavnik SAD u SB UN.

  --------------------------------------------------------------

  Predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je da su izveštaji visokog predstavnika Savetu bezbednosti UN stereotipno negativni i pristrasni, i ponovio da visoki predstavnik treba da ode iz BiH. Radojičić je istakao da se vidi isti stil i kod visokog predstavnika Valentina Incka, koji "stvari neće da pogleda realno".

  --------------------------------------------------------

  Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za "Novosti" da je Incko godinama već uporno kritikuje Srpsku bez ikakvih argumenata.

  - Incko očigledno plaši UN Srpskom i njenim zvaničnicima iako svi vidimo da su stvarni problemi u Federaciji BiH koja je blokirala evropski put cele zemlje - kazao je Jovičić.

  ---------------------------------------------------------------

  U DNS kažu da je Inckov izveštaj nastavak stare retorike, podstaknute lobiranjem i drugim uticajima iz Sarajeva, prema kojim je Srpska "dežurni krivac".

  U ovoj partiji tvrde da su politički procesi i razvoj događaja pokazali da Inckova kancelarija postaje remetilački faktor u BiH.

  ------------------------------------------

  DODIK: IZVRNUTE TEZE

  PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je izveštaj visokog predstavnika Valentina Incka koji podnosi Savetu bezbednosti UN permanetno lažan i da on uvek polazi od izvrnute teze o "svetosti BiH".

  - Mi nismo za BiH koju Incko hoće i nikada nećemo pristati i čim on ode, sve što je uradio na jačanju BiH mi ćemo razvaljivati - rekao je Dodik novinarima u Beogradu, komentarišući Inckovu ocenu da u RS vlada retrogradna politika.

  On je istakao da Srpska može da prihvati onu BiH koja je isključivo definisana „Dejtonom“, slovom „Dejtona“ i ovlašćenjima koje ima.

  - Nas druga BiH i ne interesuje. Ako je to jeres, ako je to retrogradna politika, u redu, to je njegov problem - rekao je Dodik.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva