Slavko Jovičić -

Bosanci ni milimetar bliži Evropi

Autor sjovicicslavuj | 15 Januar, 2013 | read_nums (472)

   

   M. FILIPOVIĆ | 15. januar 2013.

  „Novosti“ istražuju: Da li će BiH uspeti da u prvoj polovini godine ispuni preostale uslove Brisela. Nema rešenja za presudu "Sejdić - Finci", na pomolu dogovor o sistemu koordinacije na putu ka EU

  BANjALUKA - Da bi vlast u BiH mogla u prvoj polovini godine da podnese verodostojnu aplikaciju za status kandidata zemlje za članstvo u Evropskoj uniji neophodno je da što pre ispune preostale uslove - jasna je poruka Brisela.

  Najvažniji zadaci za Bosnu i Hercegovinu kada je reč o procesu evropske integracije su primena presude Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić - Finci" i uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije između svih nivoa vlasti radi ispunjavanja briselskih zadataka.

  O ovim pitanjima još nema dogovora vodećih političkih partija, a zahtevi za odgađanje popisa stanovništva, koji je takođe uslov Evropske unije, dodatno blokiraju evropski put zemlje.

  Iako je Brisel podvukao da bez primene presude "Sejdić - Finci", kojom je zemlja optužena za diskriminaciju nacionalnih manjina, ne može biti ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruženju Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom, bez čega je nemoguće podneti aplikaciju za status kandidata, o ovom pitanju u parlamentu Bosne i Hercegovine se više i ne diskutuje.

  BOŠNjACI KOČE DOGOVOR
   
  Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže, za "Novosti", da nerealni zahtevi bošnjačkih političara koče dogovor o primeni presude "Sejdić - Finci".
   
  - Ne možemo dozvoliti da se radikalno izmeni dejtonski ustav zemlje. Pripadnicima nacionalnih manjina se mora omogućiti kandidovanje na izborima za člana Predsedništva BiH, ali se ne sme rušiti postojeći sistem izbora članova Predsedništva - rekao je Jovičić.
  --------------------------------------------------------

  Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da evropski uslovi moraju da budu ispunjeni u prvih šest meseci ove godine.

  - Ako se reši promena Ustava i sistem koordinacije u prvoj polovini godine, kada je planiran popis stanovništva, onda imamo uslov da ispunimo upitnik za aplikaciju do kraja godine - kazao je Radmanović.

  ----------------------------------------------------

  Ohrabruje informacija da je na pomolu dogovor o uspostavljanju efikasnog mehanizma koordinacije svih nivoa vlasti u BiH kada je reč o ispunjavanju evropskih obaveza.

  Očekuje se da u narednom periodu Savet ministara BiH da nalog Direkciji za evropske integracije za izradu odluke o uspostavljanju ovog mehanizma.

  ------------------------------------------------------

  Direktor DEI Nevenka Savić veruje da bi BiH u ovoj godini mogla preći u narednu, ključnu fazu na evropskom putu.

  Savićeva je istakla da je nakon podnošenja zahteva za članstvo prva velika aktivnost davanje odgovora na upitnik koji će Evropska komisija proslediti BiH.

  - Prema iskustvima ostalih država u regionu, procenjujemo da bi upitnik za BiH mogao da sadrži između 3.000 i 5.000 pitanja, a imajući u vidu da je gotovo za sva pitanja u Bosni i Hercegovini nadležno više institucija sa različitih nivoa vlasti, vrlo je bitno da što pre bude uspostavljen mehanizam koordinacije - rekla je Savićeva.

  http://www.novosti.rs/vesti/planeta-Bosanci-ni-milimetar-blizi-Evropi


  My picture!

Kategorije

Arhiva