Slavko Jovičić -

Јовичић: Бећировић опструише рад Колегијума

Autor sjovicicslavuj | 27 Septembar, 2012 | read_nums (377)

    27.09.2012 СРНА


  Сарајево - Колегијум Представничког дома парламента БиХ не може да се договори о термину одржавања сједнице о смјени министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије, јер постоје опструкције замјеника предсједавајућег Представничког дома Дениса Бећировића који је практично смијењен, изјавио је посланик СНСД-а Славко Јовичић, преносе агенције.

  - Очигледно је да ни Бећировић не жели да буде жртва смјене и сада опструкцијом и незаказивањем сједнице покушава да спријечи смјену свог страначког шефа, чиме се наставља већ позната политика СДП-а задржавања постојећег стања, што је потпуно неприхватљиво - рекао је Јовичић.

  Он је нагласио да је Пословник о раду Представничког дома већ прекршен јер је сједница морала да буде заказана у што хитнијем року, али и да је бесмислено сада заказивати за петак 5. односно суботу 6. октобар када закон прописује предизборну ћутњу због локалних избора.

  Јовичић је истакао да је савршено јасно да званичници СДП-а БиХ на овај начин настоје да што дуже остану на позицијама које тренутно обављају.

  Он је напоменуо да су посланици из Републике Српске данас упутили иницијативу предсједавајућем Представничког дома Божи Љубићу да у што краћем року, односно 2. октобра, сазове сједницу на чијем би дневном реду била иницијатива за смјену министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије, али и све остале тачке које испуњавају пословничке услове као што је Закон о измјенама и допунама Закона о акцизама БиХ који се односи на увођење такозваног плавог дизела.

  - Не постоји начин који СДП неће искористити да би искомпликовао ситуацију у БиХ. Ми, посланици из Републике Српске, не сносимо одговорност за усложњавање ситуције у БиХ јер смо жељели на тој сједници разговарати и о увођењу такозваног плавог дизела, да би се пољопривредницима омогућила помоћ за припрему јесење сјетве - додао је Јовичић.

  Он је нагласио да посланици Републике Српске настоје да заштите Устав БиХ од самовоље представника СДП-а, упитавши зашто је проблем заказати сједницу Представничког дома када су сви материјали већ припремљени?

  Колегијум Представничког дома парламента БиХ утврдио је данас да је иницијатива 14 посланика из Републике Српске о разрјешењу министра иностраних послоса БиХ Златка Лагумџије утемељена и на основу тога ће у пословничком року бити сазвана сједница овог дома, изјавио је предсједавајући Представничког дома Божо Љубић.

  Према Љубићевим ријечима, датум заказивања и дневни ред нису утврђени јер нема консезуса, а Колегијум у ужем сазиву доноси одлуке на основу консензуса.

  - Закључено је да чланови Колегијума у наредна два дана обаве неопходне консултације у клубовима посланика и након тога ће бити донесена одлука у складу са Пословником - рекао је Љубић новинарима након сједнице Колегијума.

  Љубић је рекао да је Колегијум данас разматрао и иницијативу Клуба посланика СДА за организовање хитне сједнице на којој би био обављен други круг гласања о смјени замјеника предсједавајућег Дома Дениса Бећировића.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva