Slavko Jovičić -

Pravna anarhija

Autor sjovicicslavuj | 8 Jun, 2012 | read_nums (514)

   

  PARLAMENTARNA SKUPŠTINA BIH ODBIJA PROVODITI PRESUDE USTAVNOG SUDA

  Kako PSBiH do roka neće izbrisati neustavne članove Zakona o državljanstvu BiH, ostaje da Ustavni sud BiH na prvoj narednoj sjednici to učini sam kako bi se spriječilo da više stotina hiljada građana sa dvojnim državljanstvom nakon 1. januara 2013. izgubi

  Foto: Šaban SULTANOVIĆ

  Članovi iz RS-a glasali protiv izmjena Zakona;

   

   

   

  Zbog protivljenje sva tri člana iz RS-a Aleksandre Pandurević (SDS), Mladena Ivanića (PDP) i Dragutina Rodića (DNS), čime je izostala podrška predstavnika srpskog naroda, izmjene i dopune Zakona o državljanstvu BiH osporene su na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigracije, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH. Kako je ovo drugi uzastopni negativni izvještaj nadležne komisije, time su izmjene ovog zakonskog akta osporene u daljnjoj parlamentarnoj proceduri.

  Za principe predloženih rješenja, inače, glasalo je šest članova - Martin Raguž (HDZ 1990), Mladen Ivanković Lijanović (NSRB), Nermina Kapetanović, Senad Šepić i Halid Genjac (SDA), te Nermina Ćemalović (SDP), dok je esenesdeovac Slavko Jovičić Slavuj sjednicu napustio prije glasanja i njeno okončanje čekao u hodniku.

  Jovičić je žestoko kritikovao prijedlog izmjena i dopuna Zakona iako je on došao iz Ministarstva civilnih poslova BiH, na čijem se čelu nalazi njegov stranački kolega Sredoje Nović. On je jasno poručio da dostavljeni prijedlog "nije u interesu srpskog naroda, te da ne može biti prihvaćen kao takav dok se ne riješe još neka pitanja kao što su usvajanje izmjena i dopuna zakona o prebivalištu i boravištu i jedinstvenom matičnom broju".


  Osporavanjem izmjena i dopuna Zakona o državljanstvu PSBiH je odbila da provede presudu Ustavnog suda BiH, što je postala uobičajena praksa kada je u pitanju ovo zakonodavno tijelo (isto se desilo i sa presudom o Statutu Grada Mostara i onom o nazivima opština u RS-u), čime je BiH ozbiljno zakoračila u pravnu anarhiju.

  http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/u-bih-na-sceni-pravna-anarhija-

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva