Slavko Jovičić -

Traže zaštitu za Srbe povratnike

Autor sjovicicslavuj | 22 Mart, 2012 | read_nums (424)

  Poslanici iz RS traže od federalnih vlasti da zaštite Srbe koji su se vratili u BiH.

  Jovičić: Svakog dana iz Federacije dobijam pisma obespravljenih Srba

   

  BANjALUKA - Poslanici iz Srpske u parlamentu BiH pokrenuće hitnu raspravu o položaju Srba u Federaciji BiH, koji su suočeni sa mnogobrojnim životnim problemima, ali i strahom za sopstvenu i bezbednost svojih porodica, zbog svakodnevnih pretnji komšija Bošnjaka!

  U FBiH danas živi pet puta manje Srba nego 1991. godine. Većina nema posla, niti rešena imovinska pitanja, a njihova bezbednost sve više je ugrožena i jačanjem radikalnog vehabijskog pokreta.

  Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za "Novosti" da iz dana u dan dobija pisma Srba iz FBiH, koji se žale da se nad njima sprovodi neviđena diskriminacija samo zato što su - Srbi.

  - Srbi su proterani iz federalnih institucija i preduzeća, oteti su im stanovi i imovina, svakodnevno se susreću sa uvredama i psovkama na ulici, a federalna vlast ne čini ništa da prekine tu praksu - tvrdi Jovičić.

  NEĆEMO ODUSTATI
  U SARAJEVU i drugim mestima u FBiH u otetim srpskim stanovima smeštene su bošnjačke porodice poginulih boraca, njihovi ratni vojni invalidi, kao i pripadnici Armije BiH sa najvišim vojnim odlikovanjima. Iz Udruženja vojnih penzionera Srpske poručuju da neće odustati od vraćanja 208 vojnih stanova bivšim oficirima JNA, odnosno Vojske RS.

  Ništa bolje ne žive ni Srbi u Brčkom. Ljubomir Delić iz brčanskog naselja Brod kaže da strahuje za bezbednost svoje porodice posle pretnji koje su im upućene. On kaže da odavno trpi provokacije komšija Bošnjaka, ali da se nikome nije žalio sve dok prošlog četvrtka traktorom nisu ušli na njegovo imanje i preorali deo livade.

  - Tog dana Mersed Mujkanović iz Maoče ušao je traktorom u moj posed, površine 25 dunuma, da bi preorao livadu i izvesnom Jašareviću omogućio da tu zaseje baštu. Mujkanović tvrdi da je tu zemlju kupio. Kad i od koga, ne znam, ali od mene nije - kaže Delić koga su 7. maja 1992. godine zarobili pripadnici muslimanske formacije "Zelene beretke".

  U ratu su mu kuća i imanje opljačkani, a potom i spaljeni.

  - Vratio sam se na zgarište. Sa pokojnom suprugom Jelom i decom obnovio sam imanje i, hvala bogu, stekao sve što je jednoj porodici potrebno za normalan život. Ali snađe me nova nevolja. Sada mi, kako čujem, neki poručuju da ću odavde opet otići sa dve kese u rukama - priča Delić.

  NAPADI

  SRPSKA groblja i crkve u Federaciji često su na udaru vandala. Više puta pucano je na pravoslavne crkve u ovom entitetu, a često puta su razbojnici uništavali crkvenu imovinu.

   http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Traze-zastitu-za-Srbe-povratnike


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva