Slavko Jovičić -

I jazavac je imao više prava od nas

Autor sjovicicslavuj | 17 Mart, 2012 | read_nums (466)

  DAVID ŠTRBAC U PARLAMENTU - SLAVKO JOVIČIĆ TVRDI DA JE DRAGO KALABIĆ POGODIO METU

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a koji u Parlamentu BiH sedi odmah do Drage Kalabića, tvrdi da je prekjučerašnji performans njegovog stranačkog kolege iz Prnjavora, koji je odeven u gunj i šubaru Davida Štrpca ukazao na to da pravdu u BiH i u 21. veku kroje stranci, potpuno uspeo!

  Jovičić ističe da je bura koja se podigla zbog Kalabićevog „stajlinga" najbolji dokaz da je poslanik SNSD-a pogodio metu, pokazavši na tragikomičan način da je Štrpčev jazavac u Austrogarskoj imao više mogućnosti od današnjih narodnih predstavnika u Parlamentu BiH, koji ne mogu da urade ništa.

  On kaže i da je njegov kolega slikovito objasnio i da je Davidov jazavac pred „ćoravim austrogarskim carom" lakše mogao da dokaže svoju nevinost nego što srpski političari danas mogu da dođu u priliku da ukažu na zločine nad svojim narodom za vreme proteklog građanskog rata.

  Jovičić tvrdi i da nikome, pa ni Kalabiću, nije bila namera da bilo koga provocira, da pravi cirkus ili omalovažava parlament, što mu je u mnogim komentarima nakon njegovog performansa zamereno i potpuno neopravdano pripisano.

  - Stvar je bila u tome da se slikovito pokaže apsurdnost postojanja Suda i Tužilaštva biH. Ako je Austrougarska sudila jazavcu na onaj način, Srbi ne mogu da budu jazavci. Kalabić je imao nameru da slikovito i tragikomično prikaže našu poziciju u Parlamentu kao političkih predstavnika koji ne mogu ništa da urade. Štrpčev jazavac u Austrougarskoj lakše je dokazivao nevinost nego što mi imamo mogućnost da dođemo u poziciju da progovorimo o zločinima nad Srbima - upozorava Jovičić.

  BRAVO, DRAGO! Slavko Jovičić
   

  Kalabićevo „maskiranje" u Davida Štrpca, međutim, izazvalo je burna negodovanja u Federaciji. Njegova tvrdnja da se u BiH sto godina nakon Kočića ništa nije promenilo i da je tragično da za to vreme samo BiH nije dobila pravo da sama o sebi odlučuje i sama sebi presuđuje pogodila je ponajviše sarajevske medije, koji su ga nazvali „jazavcem i čobaninom".

  ------------------------------------------------------

  Kalabićevom izvedbom Kočića u Parlamentu BiH nisu oduševljeni ni pojedini političari iz RS. Jedan od onih koji imaju zamerke na performans prnjavorskog političara u Sarajevu je i Novo Grujić. Nekadašnja perjanica Mihajličnih radikala, a sadašnja uzdanica Pavićevog DNS-a, tvrdi da je Kalabić mogao da bude znatno hrabriji. Grujić, koji je 2010. na poslednju sednicu tadašnjeg saziva Skupštine RS banuo obučen kao Karađorđe, tvrdi i da Kalabić prepisuje njegove metode.

  - Nije trebalo da tu odeću unese u kesi, pa da je obuče u klupama. Mnogo efektnije bi bilo da se u njoj prošetao Baščaršijom i ulicama ispred Parlamenta BiH. Ovakve predstave svakako imaju efekta. Prvo, da bi se razbila monotonija, a drugo da se pokaže da je u pitanju čovek iz naroda - tvrdi Grujić.

  ------------------------------------------------------------

  Analitičari smatraju da su i Grujić i Kalabić dokazi da politički performans na velika vrata ulazi i na ovdašnju scenu, jer je to jedan od najboljih načina da se privuče pažnja.

  Komentarišući Kalabićev nastup u Parlamentu BiH, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Đorđe Vuković kaže da je, generalno gledano, mnogo bolje da političari prave klovnove od sebe nego od naroda.
  On, međutim, upozorava da pre nego što bilo ko krene da osuđuje Kalabićev nastup i tretira ga kao ilustraciju političkog cirkusa koji godinama posmatramo, treba pošteno priznati da je takav pristup potpuno utemeljen u našoj kolektivnoj svesti, identitetu i političkoj kulturi.

  - Nažalost, u odsustvu svrsishodnije argumentacije, političke dalekovidosti, ali i u svojevrsnoj nemoći da valjano odgovore na probleme pred kojim bismo se našli, naši ljudi često pribegavaju domišljatim i kreativnim postupcima za koje inspiraciju lako pronalaze u bogatoj istorijskoj baštini i političko-kulturnom obrascu, živopisnim likovima kakve su ovekovečili Kočić, Andrić, Nušić i ostali hroničari naših večitih nacionalnih vratolomija, stradanja i iskušenja. I to ne treba osuđivati - smatra Vuković.
  On zaključuje da je veoma važno da političari i javne ličnosti iz RS ne ponavljaju ružne prizore iz parlamentarnog i društvenog života, kada su se sa neistomišljenicima obračunavali pištoljima, pesnicama, cipelama ili čašama.

  Đorđe Vuković: Poruke Grujića i Kalabića nisu za poređenje
  Đorđe Vuković kaže da su Drago Kalabić i Novo Grujić isti tip ličnosti, jer političku karijeru grade da bi ostavili utisak i zabavili masu. On ocenjuje da obojica podilaze uvreženim i stereotipnim mišljenjima i iritiraju one koji imaju suprotne stavove.
  - Međutim, ne znam da li je umesno porediti Kalabićevo imitiranje Davida Štrpca sa primerom Nove Grujića kao Crnog Gruje, koji je tobož nameravao da se obračuna sa kabadahijama, jer im nije ista politička poruka, niti im je isti motiv, a ni marketinški cilj.
  Kalabić je ciljao na aktuelan i ozbiljan politički i pravni izazov, pred kojim se našao srpski narod i čije rešenje ne zavisi samo od naše volje, umeća i snage, dok se Grujić poigravao sa podjednako tegobnom socijalnom dramom i društvenom nepravdom. Ipak, krivica što nam i dalje vladaju „kabadahije" je isključivo naša i rešenje se nalazi isključivo u nama - uveren je Vuković.

  Žarko Marković

  http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/I jazavac je imao vise prava od nas.

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva