Slavko Jovičić -

Представнички дом парламента БиХ - ВСТС не одговара никоме

Autor sjovicicslavuj | 25 Avgust, 2011 | read_nums (688)

   

  САРАЈЕВО, 25. АВГУСТА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента скупштине БиХ Душанка Мајкић оцјенила је током расправе о Извјештају о раду Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) за 2010. да та институција не одговара никоме, што је уникатан примјер у свијету.

          Она сматра да се ВСТС понаша као неповредив врховни ауторитет који никоме не одговара, те да је тако изашао из уставног оквира.

         Мајкићева је поставила питање избора 16-тог члана ВСТС-а којег бира високи представник, а што није предвиђено Законом о ВСТС.

          "Да ли то значи да ВСТС ради противзаконито", питала је Мајкићева, оптуживши ВСТС и да без икавих консултација са Судом и Тужилаштвом, врши избор судија и тужилаца.

  ------------------------------------------------------------------

          Посланик СНСД-а Славко Јовичић оцијенио је да нема смисла расправљати о Извјештају, јер ВСТС практично не одговара парламенту.

          "Немогуће је да парламент утиче на извјештај и на рад ВСТС уопште", рекао је Јовичић.

          Oн сматра да БиХ не иде напријед због нерашчишћене ратне прошлости, због чега је потребно завршити процесуирање ратних злочина.

  ----------------------------------------------------------------------------------

          Посланик СДА Шефик Џаферовић оцијенио је да улога парламента није контролна у области правосуђа, те да парламент БиХ нема право да оцјењује рад судске власти.

          Према његовој оцјени, препоруке из Извјештаја о раду ВСТС-а за 2010. којима се предвиђа бољи рад судства у БиХ, требају бити прихваћене, те се рад парламента треба само на томе ограничити.

  --------------------------------------------------------------

          Петар Кунић из ДНС-а упозорио је да ВСТС не може бити независан, те да је неопходно да држава контролише судску власт, указавши на постојање "кланова" у судству и утицај политичких странака на судске одлуке.

  -----------------------------------------------------------------

          Посланик СДА Шемсудин Мехмедовић оцијенио је да се надлежни морају борити против злоупотреба тужиоца, које су досад биле изражене, појаснивши да грађани из тих разлога немају сигурност у правни систем.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva