Slavko Jovičić -

Posljednji voz za Sarajevo

Autor sjovicicslavuj | 8 Avgust, 2011 | read_nums (663)
   
  Autor: Biljana Gagula   
  nedjelja, 07 avgust 2011

  sastanak-sarajevo2Predstavnici vodećih političkih stranaka 20. avgusta trebalo bi da se okupe u Sarajevu i pokušaju da dogovore formiranje Savjeta ministara BiH, a na dnevnom redu naći će se i Zakon o popisu stanovništva i provođenje odluke Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci".

  Inicijativa za ovaj sastanak potekla je od stranaka iz FBiH, naročito SDA, nakon neuspješnih pregovora SDP BiH, HDZ BiH i SDA.

  --------------------------------------------------------------------

  Borislav Bojić, poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, nada se pozitivnom ishodu sastanka.

  - SDS insistira na kompromisu, konsenzusu i rotaciji, principu koji je preduslov za uspjeh vlasti na nivou BiH. Problem je Zlatko Lagumdžija, koji za sebe tvrdi da je pobjednik na izborima. Međutim, umjesto odgovornosti, Lagumdžija je u međuvremenu povukao nekoliko čudnih političkih poteza, kojima je samo dodatno razljutio Hrvate. Jedan od tih poteza jeste i promocija Slave Kukića za budućeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH, budući da Željko Komšić više neće moći da se kandiduje - rekao je Bojić.

  Bojić smatra da presuda "Sejdić-Finci" i njeno provođenje nije problem za RS, ali da pojedine stranke iz FBiH to pitanje vide kao povod za otvaranje drugih ustavnih pitanja, što za RS nije prihvatljivo. On je istakao da je popis stanovništva neophodan, te pozdravio inicijativu za njegovo usvajanje, jer to nije samo popis ljudi već i drugih kapaciteta u BiH.

  -------------------------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, podsjeća da je BiH u velikom zaostatku sa usvajanjem akata potrebnih za sticanje statusa kandidata za EU.

  - Uskoro kreće i posljednji voz za izbor Savjeta ministara, što nije teško uraditi, ako dvije HDZ predlože predsjedavajućeg, ostale fotelje će se lakše raspodijeliti. Kada je u pitanju presuda "Sejdić-Finci" to može biti završeno za pet minuta tako što umjesto dosadašnje klauzule da se iz RS bira Srbin za člana Predsjedništva, samo da se napiše bira se jedan iz RS - rekao je Jovičić i dodao da glavni problem dolazi zbog nerazumijevanja Sarajeva i Zlatka Lagumdžije, koji mora da shvati da legitimno mjesto predsjedavajućeg pripada predstavnicima hrvatskog naroda.

  Jovičić naglašava da smo sa zakonom o popisu stanovništva u zaostatku godinu dana i da je bolje da se donese nekakav nego nikakav, jer bez podataka o broju stanovnika BiH nemoguće je voditi računa o njima.

  - Nema ni investicija. Ono malo što je bilo, presušilo je. Neće niko da uloži u zemlju u kojoj ne zna koliko mu je tržište - istakao je Jovičić.

  -------------------------------------------------------------------------------

  Vesna Krstović-Spremo, poslanik PDP u parlamentu BiH, podsjetila je da predstavnici Srpske u zajedničkim organima insistiraju na korektnom popisu stanovništva, gdje će pored nacionalnog i vjerskog izjašnjavanja biti i jezičko izjašnjavanje - rekla je Krstović-Spremo.

  Kada je riječ o formiranju Savjeta ministara, ona smatra da je to posao za pobjedničke stranke.

  ---------------------------------------------------------------

  Slično razmišlja i Adnan Bašić, poslanik SBB BiH u Parlamentu BiH, koji kaže da će SBB ostati u opoziciji.

  - Mi imamo svoje stavove o svim pitanjima i mi ćemo ih obrazložiti, ali nećemo se mnogo protiviti i stavljati zamjerke na ovako važne stvari. Kada je u pitanju Savjet ministara, naš stav je jasan. Svakog koga predlažu predstavnici hrvatskog naroda, mi ćemo podržati. Sastav Savjeta ministara BiH nas personalno mnogo ne zanima, jer mi nismo u njemu, ali ćemo detaljno pratiti njihov rad - rekao je Bašić.

   http://www.fokus.ba/nov/:posljednji-voz-za-sarajevo-u-fokusu

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva