Slavko Jovičić -

Matematički izlaz iz pat pozicije

Autor sjovicicslavuj | 18 April, 2011 | read_nums (534)

  Autor: Biljana Gagula   
  ponedjeljak, 18 april 2011

  Budući da takozvanim platformašima, okupljenim oko SDP BiH, ni sedam mjeseci nije bilo dovoljno da formiraju vlast na nivou BiH i to bez SNSD i obje HDZ, krajnje je vrijeme da se pristupi formiranju matematičke koalicije.

  Stav je ovo dijela SDA koji više ne može da gleda kako lider ove stranke, Sulejman Tihić, igra onako kako šef SDP, Zlatko Lagumdžija, već mjesecima svira. Kako saznajemo, u SDA postoji struja, manje naklonjena Tihiću, koja se plaši da će sutra njihova stranka biti majorizirana od strane SDP, kao što to pokušavaju da urade s dvije HDZ, uprkos činjenici da su te stranke na prethodnim izborima dobile apsolutnu podršku hrvatskih birača. Iz tog razloga, kako tvrdi naš sagovornik blizak dešavanjima, ne iznenađuju razmišljanja jednog broja članova SDA da se vlast na nivou BiH formira bez SDP.

  ------------------------------------------------------------

  Da se nešto čudno iza brda valja, dao je naslutiti i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH koji je prilikom nedavne posjete Banjoj Luci otvoreno rekao da bi bilo dobro da u buduću vlast na nivou BiH uđu obje HDZ.

  - Mislim da se tu može ići po formuli dva naprema jedan, odnosno dva predstavnika da budu iz dvije HDZ i jedan Hrvat iz ovoga što zovemo platformaši. To bi bila stabilna vlast na nivou BiH i nadam se da će biti tako - rekao je Izetbegović i dodao da će se o tome uskoro razgovarati na sastanku predstavnika SNSD, SDA i SDP.

  ----------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH smatra da se vlast u BiH nije formirala samo zato što je SDP isključiv i što neće da prihvati realnost da se poštuje Ustav BiH i ravnopravnost tri konstitutivna naroda u BiH.

  - Ako se SDA i SDP dogovore s dvije HDZ mi dolazimo odmah da formiramo vlast. Vlast bi se mogla formirati bez SDP, samo ako bi SDA htjela. SDA igra dvostruku ulogu, podržava SDP, a daje političke izjave da je moguće i na drugi način formirati vlast. Ako je moguće na drugi način, a jeste, onda neka riješe sa SDP ako su s njima.

  Vlast nije moguće formirati na ovaj način, ako nisu s njima, onda je sve moguće, uz istovremeno uvažavanje legitimnih prava dvije HDZ - naglasio je Jovičić.

  -------------------------------------------------------

  Ivan Musa, predsjednik HKDU, smatra da Hrvatima nema šta da predlaže ili nudi bilo koja struja iz SDA, jer su i oni platformaši.

  - Hrvatima legitimno pripada njihov dio u vlasti i nemaju iz SDA šta nama da nude ili određuju procente. Naš stav je poznat i legitimni predstavnici Hrvati su jedino u dvije HDZ - rekao je Musa i dodao da bi prijedlog SDA bilo vraćanje na nešto što nema veze sa dosadašnjom politikom.

  Musa je naglasio da bi vlast bez SDP BiH bila moguća i da bi se tek onda došlo do matematičke koalicije.

  --------------------------------------------------------------------

  Svetozar Pudarić, predsjednik GO SDP, kaže da se vlast u BiH na svim nivoima može napraviti bez SDP.

  - SDP ne zanima vlast bez jasnog programa. Koja god se vlast napravi, a nema jasan program šta će raditi u narednom periodu, mi u njoj nećemo biti. Kada govorimo o matematičkim koalicijama, mi ne uslovljavamo da taj program bude kao naš partijski, ali buduća vlast mora znati šta će raditi u naredne tri i po godine, a ne da se snalazi od prilike do prilike - rekao je Pudarić.

  --------------------------------------------------------

  Nenad Stevandić, član GO SDS kaže da SDS nema problem da prihvati kompromis unutar drugih naroda ili entiteta.

  - Ako se bošnjački narod nađe u kompromisu sa strankama koje su platformaši ili nisu i ako se hrvatski predstavnici usaglase da podijele odgovornost između onih Hrvata, koji su u HDZ i onih koji su u platformašima, za nas to neće predstavljati opterećujući faktor. U ovom momentu, partije iz RS i SDS sa svojim stavovima jesu stabilizirajući faktor BiH - naglasio je Stevandić.

  ----------------------------------------------------------------------

  Mladen Ivanić, predsjednik PDP, kaže da njihova stranka neće učestvovati u vlasti i da ostaje u opoziciji.

  - To je stav o kojoj treba da se izjasne SDA, SNSD i stranke koje će činiti većinu. Mi ne učestvujemo u razgovorima o formiranju vlasti, mi smo opozicija - rekao je Ivanić.

  http://www.fokus.ba/:matematiki-izlaz-iz-pat-pozicije:u-fokusu

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva