Slavko Jovičić -

Divjaku treba suditi kao neposrednom izvršiocu

Autor sjovicicslavuj | 7 Mart, 2011 | read_nums (849)

  Istočno Sarajevo 07. 03. 2011

  SVETISLAV STANOJEVIĆ, STRUČNJAK ZA KRIVIČNO PRAVO, TVRDI

   

  Stanojević Divjakova komanda sa transportera UN-a „ne pucaj" nije značila da se ne ubijaju vojnici, već „ne pucaj dok Alija ne prođe". Čim je transporter u kojem je bio Izetbegović skrenuo ka zgradi Predsedništva, počeo je masakr nedužnih vojnika


  Ima mnogo dokaza... Stanislav Stanojević / Mora da odgovara... Jovan Divjak

  Generalu Armije BiH Jovanu Divjaku mora se suditi kao neposrednom izvršiocu zločina nad nedužnim oficirima i vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, tvrde pravni stručnjaci iz RS!

  Nekadašnji predsednik Vrhovnog suda RS i jedan od najboljih stručnjaka za krivično pravo u zemljama bivše Jugoslavije Svetislav Stanojević objašnjava za Press RS da televizijski snimci iz Dobrovoljačke, koje mnogi uzimaju kao dokaz da je Divjak pokušao da spreči masakr, zapravo teško optužuju generala.

  - Divjak je na mestu zločina bio u uniformi u svojstvu komandanta naoružanih formacija koje su presrele vojnu kolonu pod zaštitom međunarodnih mirovnih snaga. Prema njegovom ponašanju i megafonu koji nosi sasvim je jasno da on neposredno komanduje tim jedinicama, što ga svrstava u rang saizvršilaca zločina u Dobrovoljačkoj - naglašava Stanojević.

  Komandovao akcijom

  Prema njegovim rečima, Divjak se kao komandant jedinica koje su izvršile zločin legitimiše time što se u tom svojstvu penje na transporter UN, u kome se u tom trenutku nalaze komandant mirovnih snaga general Luis Mekenzi, komandant vojne kolone general Milutin Kukanjac i tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović.

  - Divjak očigledno rukovodi akcijom zaustavljanja kolone pod zaštitom UN, što je već samo po sebi kažnjivo delo jer predstavlja kršenje međunarodnih konvencija. U svojstvu komandanta, odnosno neposrednog izvršioca, on se penje na transporter UN i sa tog transportera izdaje komande vojnicima kojima je nadređen - kaže Stanojević.

  On dodaje da komanda „ne pucaj!", koju je Divjak izgovorio sa transportera, predstavlja vojnu komandu koja je izvršena u trenutku kada je izdata, što takođe dokazuje da je taj oficir imao efektivnu kontrolu nad jedinicama koje su izvršile zločin.

  - Komanda „ne pucaj" nije značila „ne ubijaj ljude", već je značila „ne pucaj dok sam ja na transporteru i dok pregovaram". Još preciznije: „ne pucaj dok Alija ne bude na sigurnom". To je potpuno jasno jer su se ubijanja i ranjavanja protivpravno zarobljenih i razoružanih vojnika i civila nastavila nakon što je transporter UN sa Izetbegovićem skrenuo ka zgradi Predsedništva BiH - kaže Stanojević.

  Jovičić: Ne sme se ponoviti Ganić

  Slavko Jovičić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i čovek koji je bio zatvoren u logoru Silos kod Tarčina, smatra da Divjaku treba suditi i za zločine u brojnim logorima za Srbe, za koje je znao kao visoki oficir tzv. Armije BiH.

  - Divjak se nije javio za reč na 247. sednici Predsedništva BiH na kojoj je Alija Izetbegović priznao da se Srbi drže u logoru Silos. On je za taj logor morao da zna jer su on i Izetbegović zajedno putovali po svetu iz heliodroma u Tarčinu, koji su održavali baš logoraši iz Silosa. Postoje brojni svedoci koji su Divjaka viđali u logoru u kasarni „Viktor Bubanj" u Sarajevu, kao i u logoru Čelebići kod Konjica - kaže Jovičić i apeluje na tužilaštvo Srbije da slučaj Jovana Divjaka procesuira do kraja. Ovo ne sme da se završi poput Ganića, Jurišića i Purde. U protivnom, bila bi to izdaja, sramna i crna kao majica Sergeja Trifunovića, poručuje Jovičić.

  Ovaj poznati sudija krivičar poručuje da bi se Divjaku moralo suditi kao neposrednom saizvršiocu zločina, dok bi optužnica po komandnoj odgovornosti trebalo da bude podignuta protiv Ejupa Ganića i Stjepana Kljujića, tadašnjih članova Predsedništva BiH, koji su naredili ovu akciju.

  Komandna odgovornost

  Po komandnoj odgovornosti trebalo bi goniti i komandante muslimanskih paravojnih formacija koji nisu bili na mestu zločina.

  - Ganić i Kljujić naredili su akciju u kojoj je počinjen zločin nad zarobljenim vojnicima i oficirima JNA. Ni oni, niti komandanti tih jedinica koji nisu neposredno učestvovali u akciji, kasnije nisu učinili ništa da kazne počinioce zločina, što ih takođe čini odgovornim za ono što se desilo u Dobrovoljačkoj - tvrdi Stanojević.

  On se osvrnuo i na činjenicu da je Jovan Divjak više puta javno priznao da je u Dobrovoljačkoj počinjen zločin i da bi krivci trebalo da budu kažnjeni.

  - To Divjaka ni na koji način ne oslobađa bilo kakve odgovornosti. On sve vreme nakon rata pokušava da se predstavi kao navodna žrtva onih koji su islamizovali Armiju BiH. Ako on zna ko su krivci, a očigledno je da zna, već to je dobar razlog da bude uhapšen i ispitan. On može, u svojstvu osumnjičenog, da dobije status svedoka, što bi, eventualno, moglo da mu donese blažu kaznu po okončanju sudskog procesa - zaključuje Svetislav Stanojević.

  Skrivene namere: Stevandić o protestima zbog hapšenja Jovana Divjaka

  Bošnjački političari gnev gladnih usmeravaju protiv Srba i Srbije

  BANJALUKA - Poslanik SDS-a i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost Nenad Stevandić smatra da se iza sarajevskih protesta protiv hapšenja generala tzv. Armije BiH Jovana Divjaka krije namera bošnjačkog političkog vrha da skrene pažnju javnosti u FBiH sa teške ekonomske situacije i finansijskog kolapsa pred kojim se nalazi ovaj entitet.

  Bošnjački političari, kaže on, nastoje da gnev ojađenih građana i celokupne federalne javnosti usmere na Srbe i Srbiju.

  - Oni žele da skrenu pažnju sa svog lopovluka i korupcije koja caruje u Federaciji BiH. Veoma je opasno podizati nacionalne tenzije sa ciljem da se prikrije vlastita nesposobnost i odgovornost za tešku ekonomsku situaciju prebaci na sasvim drugu stranu. Nažalost, bošnjački političari upravo to rade - kaže Stevandić.

  Prema njegovim rečima, stalnim organizovanjem protesta u znak podrške svakom osumnjičenom za ratne zločine nad Srbima, iz Sarajeva se šalje veoma ružna poruka.

  - Oni nastoje da u ime navodne odbrane BiH opravdaju svaki zločin, čime pokazuju da imaju sasvim pogrešnu percepciju o zločinima. Mogli bi se i u Banjaluci organizovati protesti u znak podrške osumnjičenima za zločine ili nevino osuđenima kao što je general Novak Đukić, ali se to ne radi. Iz RS se stalno šalje poruka da svi koji su počinili zločine treba da odgovaraju, dok iz Sarajeva stalno negiraju da su i nad Srbima činjeni zločini. Oni to uporno negiraju, iako je to potpuno pogrešno, jer će kad-tad morati da pogledaju istini u oči i priznaju da su i Srbi stradali u proteklom ratu i da su u ime BiH činjeni zločini. Drugi je problem što nije nikome jasno kakvi to više dokazi trebaju pravosudnim organima BiH da bi procesuirali one koji su izvan svake sumnje počinili zločine nad Srbima - kaže Stevandić. D. M.

  fakti
  - Interpol Srbije raspisao međunarodne poternice protiv 19 državljana BiH za zločin počinjen u Dobrovoljačkoj ulici 
  - Na poternicama su između ostalih Ejup Ganić, Zaim Backović, Jusuf Pušina, Jovan Divjak, Emin Švrakić, Fikret Muslimović, Dragan Vikić, Ismet Bajramović Ćelo, Hasan Efendić...
  - General Jovan Divjak po Interpolovoj poternici uhapšen 3. marta u Beču
  - Divjak je predavao u vojnoj školi u Sarajevu, a na početku rata pridružio se tzv. Armiji BiH
  - U Armji BiH bio je brigadni general i pomoćnik načelnika Generalštaba

  Zoran Žužа


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva