Slavko Jovičić -

Lagumdžija bi da Dodiku otme spoljne poslove

Autor sjovicicslavuj | 1 Mart, 2011 | read_nums (719)

   

  SARAJEVO 01. 03. 2011

  Zlatko Lagumdžija pristao da mesta predsedavajućeg Saveta ministara i predsednika FBiH prepusti HDZ-u BiH. Zauzvrat traži mesto ministra spoljnih poslova. SNSD poručuje i da se mora poštovati princip rotacije

   
   
  Bez dogovora... Lideri SDP i SNSD Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik
   
   
   

   SDP-a Zlatko Lagumdžija prihvatio je da na čelu Saveta ministara BiH i Federacije BiH bude kandidat HDZ-a BiH! Zauzvrat Lagumdžija traži poziciju ministra spoljnih poslova, ali i da SDP i stranke u koaliciji budu zastupljene unutar hrvatske kvote ministara u Vladi FBiH i Savetu ministara BiH! Iz SNSD-a poručuju da to neće dozvoliti i da se mora poštovati princip rotacije!

  Sagovornik našeg lista i funkcioner HDZ-a BiH dobro upućen u pregovore sa SDP-om kaže da je lider SDP-a popustio zbog pritiska SAD i EU, ali da i dalje postoji problem jer Lagumdžija traži najmanje dva od ukupno pet hrvatskih mesta u Vladi FBiH i jedno hrvatsko mesto u Savetu ministara BiH. Čović, a pogotovo lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić, na to ne žele da pristanu.

  ------------------------------------------------------ 

  SNSD ne odustaje

  - Kompromisa radi, može se razgovarati o tome da SDP i stranke koje Lagumdžija vuče za sobom budu simbolično zastupljene unutar hrvatske kvote. Reč je o pozicijama nižim od ministra - kaže naš sagovornik.

  On objašnjava da SDP već ima Željka Komšića u Predsedništvu BiH i da je tako popunjena hrvatska kvota na najvišim mestima BiH.

  Iz SDP-a pojašnjavaju da se pregovori s HDZ-om ne dotiču drugog ključnog problema, pozicije ministra inostranih poslova na koju SDP polaže isključivo pravo.

  - O tome nema razgovora. Po pravilu izbora ministarskih mesta u Savetu ministara BiH, SDP bira prvi i niko nema pravo da nam se meša u taj izbor. Verujem da ćemo izabrati poziciju šefa diplomatije - poručuju iz vrha Lagumdžijine stranke.

  ----------------------------------------------------------------- 

  Lider SDA Sulejman Tihić potvrdio je sarajevskim medijima da će dva HDZ-a dobiti poziciju predsedavajućeg Saveta ministara BiH, ali i da će SDP imati pravo da prvi bira neku od ministarskih pozicija.

  - Lagumdžija će izabrati Ministarstvo inostranih poslova - rekao je Tihić, koji je protivljenje SNSD-a da Lagumdžija zauzme tu poziciju nazvao opasnim presedanom.

  ------------------------------------------------------------- 

  Iz SNSD-a, međutim, tvrde da Tihić i Lagumdžija prave račun bez krčmara. Poslanik SNSD-a u Predstavničkom veću Parlamenta BiH Slavko Jovičić  upozorava da njegova stranka neće odustati od poštovanja principa rotacije na svim pozicijama u Savetu ministara BiH.

  Dame na čelu Saveta ministara?

  HDZ BiH će za poziciju predsedavajućeg Saveta ministara BiH kandidovati Borjanu Krišto, potpredsednicu te stranke i aktuelnu predsednicu FBiH. Aktuelna zamenica ministra inostranih poslova Ana Trišić-Babić kandidat je SNSD-a za poziciju šefa diplomatije. SNSD je zainteresovan i za poziciju ministra finansija i trezora BiH. Taj resor bi trebalo da vodi Nikola Špirić. Srbima bi u novom Savetu ministara trebalo da pripadne i pozicija ministra za ljudska prava i izbeglice, a kandidat je zamenik predsednika SDS-a Predrag Kovač. Hrvatima bi u Savetu ministara trebalo da pripadnu i resori odbrane i civilnih poslova, a na čelu jednog od ministarstava bio bi lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić. Bošnjaci bi vodili ministarstva spoljne trgovine, pravde, komunikacija i prometa.

   -----------------------------------------------

  - Poštujući taj princip, tražimo da neko iz dva HDZ-a bude predsedavajući Saveta ministara, te da se rotacija izvrši i na poziciji ministra inostranih poslova. Nakon Svena Alkalaja, koji je izbor Bošnjaka, i Harisa Silajdžića, to mesto mora da pripadne Srbima - poručuje Jovičić.

  On dodaje da bi u ovom mandatu Saveta ministara Srbima iz RS trebalo da pripadnu četiri ministarska mesta.

  - U protekle četiri godine, uz poziciju predsedavajućeg Saveta ministara, imali smo još dve ministarske pozicije. Bošnjaci su imali četiri ministra. Sada nam pripadaju četiri pozicije i one će, u skladu sa sporazumom SNSD-a i SDS-a, biti podeljene između te dve stranke - kaže Jovičić.

  Podeljeni resori

  Jovičić nije želeo da govori o kadrovskim rešenjima u budućem Savetu ministara. S druge strane, lider SDA Sulejman Tihić kaže da se proteklih dana intenzivno razgovara o mogućnosti da čelnici stranaka zauzmu ministarske pozicije.

  ------------------------------------------------------------- 

  - Na taj način u Savetu ministara bila bi koncentrisana moć donošenja odluka i brže bismo rešavali probleme - objašnjava Tihić, koji je sebi namenio poziciju ministra pravde u Savetu ministara BiH.

  Vodeće stranke iz FBiH ne žele da se zvanično izjašnjavaju o mogućnosti da lider SDP-a Zlatko Lagumdžija postane predsednik vlade tog entiteta, o čemu se kao o mogućem rešenju problema u procesu konstituisanja vlasti poslednjih dana spekuliše unutar diplomatskih krugova u Sarajevu. Naš sagovornik iz SDP-a odbacuje takvu mogućnost i naglašava da je ta stranka za poziciju federalnog premijera već kandidovala Nermina Nikšića. Iz HDZ-u BiH odgovaraju da nemaju baš ništa protiv takvog rešenja.

  Z. ŽUŽA


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva